• Αναζήτηση
 • Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει τον Αύγουστο του 2018

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και πως αν η χώρα μας εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορεί να προχωρήσει σε αυτοχρηματοδότηση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και πως αν η χώρα μας εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως ο ESM ετοιμάζεται –σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς- για την επόμενη αποστολή αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Εάν το έχει κάνει, οι πιθανότητες είναι καλές ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί κανονικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» τόνισε κατά την εισαγωγική του δήλωση.

  Παράλληλα, όπως σημειώνει το capital.gr, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας πως αυτό τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, ενώ περιέγραψε και τη στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί μετά το τέλος του Μνημονίου λέγοντας: «Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία. Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό».

  Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης πως θα αλλάξει ο ρόλος που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια στο μέλλον. «Ελπίζω ότι θα αργήσει να εμφανιστεί η επόμενη κρίση αλλά θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε ως ESM σε συνεργασία με την Κομισιόν. Το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο με την προηγούμενη φορά», είπε.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk