Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, κύριο χαρακτηριστικό του χορού Γέρανου, τον οποίο χόρεψε ο Θησέας στη Δήλο μαζί με τους νέους και τις νέες που είχε σώσει από τον Μινώταυρο της Κρήτης, είναι οι παλινδρομικοί ελιγμοί τους οποίους έκαναν οι χορευτές προς μίμηση της περιπλανητικής πορείας του Θησέα μέσα στον Λαβύρινθο. Αυτός ακριβώς ο χορός ήταν που ενέπνευσε τους χορευτές και δασκάλους κρητικών χορών Γιάννη και ΓιώργοΜεγαλακάκη για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού θεσμού,μέσω του οποίου στοχεύουν στηδιάδοση καιαναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού σε όλον τον κόσμο.
Ο θεσμός αυτός είναι το Βιωματικό Εργαστήρι Κρητικού Χορού και Παράδοσης και πέρυσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο χωριό Αγιος Κωνσταντίνος στο Οροπέδιο Λασιθίου. «Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές όλοι μαζί σαν μια παρέα, ανακαλύψαμε, μάθαμε, γλεντήσαμε, δημιουργήσαμε φιλίες, ταξιδέψαμε μέσα από την ιστορία τους, δώσαμε μεγάλη χαρά στους ντόπιους κατοίκους και όλοι μας πλέον έχουμε μνήμες έντονες από την Κρήτη, γεγονός πολύ σημαντικό για όποιον χορεύει τους χορούς της» τονίζει ο Γιάννης Μεγαλακάκης.
Η βιωματική γνώση της κρητικής παράδοσης είναι η βασική μέθοδος των δύο δασκάλων, καθώς ο χορός (και όχι μόνον ο κρητικός) απαιτεί την επιστράτευση πολλών ανθρώπινων χαρισμάτων και στοιχείων πέραν του ταλέντου. Ανάμεσά τους η ευφυΐα, η επιμονή, η υπομονή, το όραμα και η φαντασία καθώς και η καλή σωματική – ψυχική κατάσταση.
Εφέτος, το βιωματικό σεμινάριο χορού θα πραγματοποιηθεί στο Σπήλι Ρεθύμνου από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Το εργαστήρι καλύπτει πέντε ώρες διδασκαλίας κρητικών χορών ανά ημέρα με τον Γιάννη Μεγαλακάκη και κατά τη διάρκειά του οι επιμορφούμενοι θα μάθουν πώς να επινοούν μόνοι τους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς με τη βιωματική μέθοδο, ανάλογα με τις γνώσεις και το ταλέντο που διαθέτουν.
Το εργαστήρι περιλαμβάνει επίσης διδασκαλία με συνοδεία των νέων μουσικών Γιάννη Χατζιδάκη και Γιώργου Γυπαράκη, συμμετοχή ντόπιων χορευτών σε κάποιες ώρες διδασκαλίας, διδασκαλία σε διάφορα σημεία του χωριού και στη φύση, περιπάτους σε όμορφα φυσικά τοπία της περιοχής, επιτόπιες έρευνες συμμετεχόντων του Εργαστηρίου. Θα υπάρχει μεταφραστής για αλλοδαπούς συμμετέχοντες.
Κτισμένο στους πρόποδες του όρους Βορίζη, παραφυάδας του Ψηλορείτη, το Σπήλι βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 430 μέτρων. Το χωριό αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για τη Νότια Κρήτη, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα προνομιακή τη θέση του. Το Σπήλι έχει αναδείξει πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες σε επίπεδο Κρήτης. Ανάμεσά τους ο δάσκαλος της κρητικής μουσικής Θανάσης Σκορδαλός, ο λυράρης Γιώργος Καλογρίδης, οι λαουτιέρηδες Βαγγέλης και Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο σπουδαίος χορευτής Σταμάτης Παπαδάκης και πολλοί άλλοι.
Το Βιωματικό Εργαστήρι Κρητικού Χορού και παράδοσης στηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και απευθύνεται κυρίως σεχοροδιδασκάλους και υποψηφίους χοροδιδασκάλους όλων των ειδών χορού, μέλη – χορευτές – μαθητές χορευτικών συγκροτημάτων, ερευνητέςχορού, ακαδημαϊκούς και λαογράφουςκαι όσους γενικάεπιθυμούν να μυηθούνστην κρητική χορευτική τέχνη.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη σελίδα www.megalakakis.gr

HeliosPlus