Μακρόν: Η τακτική του οικονομικού ντάμπινγκ μπορεί να «διαλύσει» την ΕΕ

Αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων, το «οικονομικό ντάμπινγκ»

Αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων, το «οικονομικό ντάμπινγκ» που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες-μέλη μπορεί να οδηγήσει στην «καταστροφή της ΕΕ» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

«Ορισμένοι πολιτικοί ή επιχειρηματικοί κύκλοι» στην Ευρώπη θέλουν «να πλήξουν τα διαρθρωτικά ταμεία και να αναπτύξουν ένα μοντέλο φορολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βουκουρέστι.

Αν δεν γίνει κάτι, αυτό θα οδηγήσει «στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς «καμιά κοινή γνώμη στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα δεχτεί το σύστημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις. Στο επίκεντρο της συνάντησης, αλλά και όλης της περιοδείας του Γάλλου προέδρου σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, βρέθηκε και πάλι το θέμα της απόσπασης εργαζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης σχετικά με την πρακτική αυτή που επιτρέπει σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν σε χώρες όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί να μεταφέρουν εργαζομένους τους σε άλλα κράτη.

Όπως υποσχέθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Μακρόν είπε ότι ελπίζει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό, ώστε να περιοριστεί το διάστημα της απόσπασης των αλλοδαπών εργαζομένων και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για να αποτραπούν οι απάτες.

Χθες, ο Μακρόν συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η Βιένη στηρίζει τη γαλλική θέση, όμως η Τσεχία και η Σλοβακία δέχτηκαν μεν να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν επί της ουσίας.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ο οποίος παραδέχτηκε τη «δυσαρέσκεια» της δυτικής Ευρώπης για το θέμα αυτό και εκτίμησε ότι θα πρέπει «να βελτιωθεί η οδηγία» αλλά «χωρίς να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός ή η ελεύθερη αγορά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk