Φτωχότερη είναι από χθές η ελληνική ιατρική κοινότητα καθώς απεβίωσε ο καθηγητής Παθολογίας και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ) Σωτήρης Ράπτης.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο εκλιπών ήταν εμβληματική προσωπικότητα για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αλλά και για τη διαβητολογική κοινότητα της χώρας μας. Υπήρξε σημαντικός δάσκαλος για όλους τους διαβητολόγους και από τους βασικούς θεμελιωτές της νέας εποχής του διαβήτη που συνδύαζε την έρευνα με την τεκμηριωμένη κλινική πρακτική.

Άλλωστε όλη η επιστημονική διαδρομή του ταυτίσθηκε με την αφοσίωση του για την ανάδειξη της σημαντικότητας του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας και την ευόδωση της συστηματικής, επιστημονικής και κοινωνικής αντιμετώπισής του. Έβαλε τις βάσεις για τα Διαβητολογικά Κέντρα και θεμελίωσε τη συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον σακχαρώδη διαβήτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, εκπροσωπώντας τα μέλη της, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του καθηγητή Σωτηρίου Ράπτη, και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

«Η επιστημονική διαβητολογική κοινότητα και η κοινότητα των διαβητικών ασθενών του οφείλουν τα μέγιστα. Η τελική συμβολική πράξη και επιθυμία της οικογένειάς του, να κατατίθενται χρήματα αντί στεφάνου για την υποτροφία νέων επιστημόνων της ΕΔΕ, αναδεικνύει τη μεγαλοσύνη του ανδρός», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Ο Σωτήρης Ράπτης, γεννήθηκε στην Αθήνα και το ακαδημαϊκό έτος 1955-1956 εισήχθη δεύτερος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1962 ξεκίνησε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και το
1967 ελαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας. την περίοδο 1982-2005 διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έως τον Νοέμβριο του 2003 στο Γ.Π.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και ως και τον Αύγουστο του 2005 στο Γ.Π.Ν. «Αττικόν». Το 1993 με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ) και κατείχε τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του. Το 2005 αναγορεύτηκε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διοργανώσει από το 1980 μέχρι σήμερα 22 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και ένα μεγάλο αριθμό από ελληνικά συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια στα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, του Μεταβολισμού, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων. Είχε δημοσιεύσει 375 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals) και 8 μονογραφίες στα πεδία της Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων.