«Μπλακ άουτ» στον ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της ΔΕΗ

Σε αποστολή κατευνασμού συμπολιτευόμενων βουλευτών και της ΓΕΝΟΠ, που απειλεί με απεργία, βρίσκεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο υπουργός Ενέργειας ενημερώνει εντός της ημέρας βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Θ.Καρυπίδη, ενώ θα μιλήσει και στη Βουλή.

Σε μείζον πολτικό ζήτημα αναδεικνύεται η υπόθεση της ΔΕΗ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολα διαχειρίσιμο συμβιβασμό, ενώ την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Σκουρλέτη, αντιδρούν για το πωλητήριο στις λιγνιτικές μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο ραδιοφωνο της Θεσσαλονίξης North 98 δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι «θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και δεν θα αφήσουμε από την πίσω πόρτα -όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ – την ιδιωτικοποίησή της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος, κυβέρνησης Σκουρλέτη, κυβέρνησης κ.ο.κ.»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη φάση των πωλήσεων να περιλαμβάνει μόνο λιγνιτικές μονάδες. Αν αυτό επισφραγιστεί με την μετακύλιση των υδροηλεκτρικών σε δεύτερο χρόνο θα δώσει βαθιές ανάσες στον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας το πρωί σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο καυτό θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Ανέφερε ότι το στίγμα της κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας και των υποδομών είναι σαφές και φάνηκε στον ΑΔΜΗΕ όπου καταφέραμε να βρεθεί λύση με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο.

Μίλησε για τα σχέδια να εισαχθεί μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, οι «ενεργειακοί συνεταιρισμοί» με στόχο άμεση συσχέτιση παραγωγής και κατανάλωσης. Είναι ένα μοντέλο που υπάρχει στο εξωτερικό, στη Γερμανία καλύπτει το 20% του ενεργειακού τομέα, τόνισε.

Μιλώντας ευρύτερα για το θέμα των μεταρρυθμίσεων σημείωσε ότι ο όρος έχει ιστορία 25 χρόνων. Ταυτίστηκε με συγκεκριμένη μορφή αλλαγών με την έννοια ότι έχει σαφές στίγμα: αγορά εργασίας με απορρύθμιση, αγορά προϊόντων με εισαγωγή ανταγωνιστικών συνθηκών και άρση εμποδίων και μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πρέπει να επαναξιολογήσουμε το σχήμα. Να κάνουμε αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά και να προστατευτούμε από μεταρρυθμίσεις που απέτυχαν παταγωδώς, σημείωσε.

Η μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο την αντιπαράθεση κράτους- αγοράς αποτυγχάνει, τόνισε. Μεταξύ απορρύθμισης και επαναρύθμισης η δεύτερη έννοια είναι αυτή που πρέπει να επιδιωχθεί.

Να σημειωεθεί ότι ο υπουργός βρίσκεται σε αποστολή κατευνασμού συμπολιτευόμενων βουλευτών και της ΓΕΝΟΠ, που
απειλεί με απεργία.

Το απόγευμα ενημερώνει βουλευτές της Δυτικής
Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Θ.Καρυπίδη για τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης επιβεβαίωσε την προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων (όχι και υδροηλεκτρικών σε αυτή τη φάση), χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη το χαρτοφυλάκιο που θα πουληθεί.

Ο ίδιος προειδοποίησε για απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε σε συμπαράσταση τους φορείς της κοινωνίας, τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας. «Όπως έγινε και το 2014» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk