Ανησυχία στις ΗΠΑ για την παραίτηση της εισαγγελέως Ράικου

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση της Novartis, η παραίτηση το πρωί της Παρασκευής της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις συζητήθηκαν επί μακρόν σε πολύωρες

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση της Novartis, η παραίτηση το πρωί της Παρασκευής της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις συζητήθηκαν επί μακρόν σε πολύωρες συνδιαλέξεις με τους εισαγγελείς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η κυρία Ράϊκου κατείχε ένα μέρος, πλην όμως σημαντικό, των στοιχείων που θεωρούνται κρίσιμα για την έρευνα αναφορικά με τον φαρμακευτικό κολοσσό_ υπόθεση – «κορωνίδα της διαφθοράς» κατά τον χαρακτηρισμό της ίδιας της εισαγγελέως. Σκέλη της έχουν επίσης ο εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου.

Στην παραιτηθείσα εισαγγελέα Διαφθοράς, οι αμερικανικές αρχές είχαν διαβιβάσει κρίσιμα στοιχεία, αναμένοντας την αξιοποίησή τους. Πηγές μεταφέρουν, δε, την έκπληξη τους για το τι πραγματικά έχει συμβεί, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που είχαν μέχρι χθες με την κυρία Ράικου.

Στην επιστολή παραίτησής της, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, η κυρία Ράικου παραδέχεται ότι η έρευνα είχε αποδώσει τους πρώτους καρπούς, και σύντομα θα απεδεικνύετο ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας στην Ελβετία, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Η κυρία Ράικου υπογραμμίζει το εύρημα περί αντίστοιχων εμβασμάτων από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα για να αποδοθεί πολύτιμο «δώρο» σε αποδέκτες – αξιωματούχους. Στοιχείο που ίσως παρέπεμπε και σε εμβάσματα προς πολιτικά πρόσωπα. Το σύνολο των ποσών ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας Documento υπό τον τίτλο «Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο» ώθησε την κυρία Ράϊκου στην έξοδο από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η δημοσίευση της φωτογραφίας και του ονόματος της, με καταγγελτικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα σήμερα Σάββατο βρίσκει την παραίτησή της στο συρτάρι της κυρίας Ξένης Δημητρίου.
Η Ιφιγένεια και τα παράκεντρα εξουσίας

Η επί σειρά ετών εισαγγελέας Διαφθοράς τονίζει στο κείμενο της προς τον Άρειο Πάγο ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στον βωμό συμφερόντων, ενώ μιλά για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η κυρία Ριϊκου δηλώνει ότι αισθάνεται απροστάτευτη θεσμικά, στοχοποιημένη και συκοφαντημένη καθώς είναι από παράκεντρα εξουσίας που μόνο στόχο έχουν τη συγκάλυψη πράξεων διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Διαβλέπει μάλιστα προσπάθεια ακύρωσης του έργου της αλλά και ηθικής της εξόντωσης, προκειμένου κάποιοι να μη διαβούν το κατώφλι της φυλακής.

Χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την κίνηση της ανακρίτριας (σσ: πρόκειται για την ανακρίτρια Διαφθοράς και πρόεδρο Πρωτοδικών κυρία Ηλιάνα Ζαμανίκα), η κυρία Ράικου εμφανίζεται έτοιμη να παραθέσει σειρά στοιχείων και εγγράφων για την απόδειξη του αντιθέτου: ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί ύστερα από ποινική δίωξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, και ενώ ήδη εκκρεμούν – με ευθύνη πάντα της Εισαγγελίας – σε βάρος του τρεις ποινικές διώξεις.

Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, η κυρία Ράικου σημειώνει ότι έχουν αποσταλεί στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των σχετικών δικογραφιών, ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Εκκρεμεί άλλωστε απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς προς τις ελβετικές αρχές. Παράλληλα, η κυρία Ράϊκου έχει ασκήσει προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk