«Πόσοι έχουν πυροσβεστήρες στο σπίτι τους; Πόσοι άραγε δεν προχωρούν στην αγορά ενός πυροσβεστήρα λόγω κόστους και με τη σκέψη ότι αφού δεν τους αναγκάζει κάποιος και με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν; Πόσοι ξέρουν πώς να σβήσουν μια φωτιά; Πόσοι έχουν φροντίσει να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας σε σπίτια όπου διαμένουν ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα;»
Μια σειρά από ερωτήματα που απευθύνουν στελέχη της Πυροσβεστικής, σε μια χώρα όπου πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 3.770 πυρκαγιές σε κατοικίες με βάση τα επίσημα στοιχεία του Π.Σ.
«Σε μια χώρα όπου σημειώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πυρκαγιές σε σπίτια, καλό θα είναι οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας που περιλαμβάνουν την αγορά πυρανιχνευτών, μέσων πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες) και να γνωρίζουν πώς πρέπει να διαφύγουν για να μην κινδυνεύσουν. Η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή» επεσήμαναν τα ίδια στελέχη με αφορμή και τον «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων» ( http://www.opengov.gr/minenv/?p=8497 ) που έδωσε σε διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο για την κατοικία αναφέρει ο προτεινόμενος Κανονισμός ότι «σε πολυκατοικίες επιβάλλεται η εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των κοινόχρηστων χώρων και των εξόδων κινδύνου. Επιβάλλεται η σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής των κοινόχρηστων χώρων, εξόδων κινδύνου και του πυροσβεστικού υλικού / εξοπλισμού».

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα σημειώνει ότι χρειάζεται «τήρηση προδιαγραφών κατασκευαστή θερμαντικών σωμάτων, τήρηση επαρκών αποστάσεων των θερμαντικών σωμάτων από καυστά υλικά, τοποθέτηση κατάλληλου πλέγματος στις ηλεκτρικές σόμπες, απομάκρυνση της στάχτης με χρήση μεταλλικού φαρασιού σε τζάκια ή ξυλόσομπες, τοποθέτηση κατάλληλης προστατευτικής κάλυψης μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, εγκατάσταση πυράντοχων δομικών στοιχείων-δαπέδου πλησίον του ανοίγματος του τζακιού και στήριξη της ξυλόσομπας σε πυράντοχη βάση-δάπεδο, τακτικός καθαρισμός καπνοδόχων, τακτικός έλεγχος σωλήνων και άλλων διατάξεων θερμαστρών υγρών ή αερίων καυσίμων, κλείσιμο θερμαστρών και άλλων συσκευών θέρμανσης πριν από την έξοδο από την οικία ή τον ύπνο».

Οσον αφορά τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας ο Κανονισμός αναφέρει για φορητούς πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης ή βάσης νερού ότι «επιβάλλεται η τοποθέτηση στους κοινόχρηστους χώρους ενός φορητού πυροσβεστήρα ανά όροφο. Κάθε πυροσβεστήρας πρέπει να καλύπτει μεικτή επιφάνεια 400 τ.μ., διαφορετικά τοποθετούνται πρόσθετοι πυροσβεστήρες. Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός φορητού πυροσβεστήρα σε κάθε μονοκατοικία ανεξαρτήτως εμβαδού. Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού επιβάλλεται σε πολυκατοικίες με τρεις ή περισσότερους ορόφους κύριας χρήσης. Τα κομβία αναγγελίας πρέπει να τοποθετούνται στις κοινόχρηστες οδεύσεις πλησίον των κλιμακοστασίων».

Επιπλέον για την πυρανίχνευση «επιβάλλεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης που καλύπτει κατ’ ελάχιστον κάθε υπνοδωμάτιο και την κουζίνα. Κατ’ εξαίρεση σε κτίρια κατοικιών με 3 ή λιγότερους ορόφους κύριας χρήσης, αντί του αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης είναι αποδεκτή η τοποθέτηση φορητών πυρανιχνευτών που θα καλύπτουν τους ανωτέρω χώρους σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή» και ακόμη «μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο επιβάλλεται στις πολυκατοικίες ύψους άνω των 28 μ. και με συνολική επιφάνεια ορόφου άνω των 500 τ.μ.»

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 2016 κατεγράφησαν 17.389 αστικές πυρκαγιές, εκ των οποίων 3.774 ήταν σε κατοικίες (έναντι 4.023 το 2015 και 3.725 το 2014), 1.741 σε κτίρια διαμερισμάτων, 1.222 σε μονοκατοικίες, 645 σε διπλοκατοικίες και 49 σε ξενοδοχεία. Επιπλέον, έχασαν τη ζωή τους σε αστικές πυρκαγιές 14 άνθρωποι, 30 υπέστησαν εγκαύματα και 23 τραυματίστηκαν.
Επίσης, ως προς την αιτία, βάσει των ίδιων στοιχείων, για το 74,33% των περιπτώσεων είναι άγνωστη, για το 1,60% η αμέλεια, για το 2,16% η αυτανάφλεξη αιθάλης και το 5,95% υπολείμματα καπνίσματος.
Οπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν είναι μόνο τα θερμαντικά σώματα ή τα τζάκια που αποτελούν εστίες κινδύνου για ένα σπίτι, κυρίως τον χειμώνα. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από τον χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές. Συνήθως βγαίνουν από το σπίτι έχοντας αφήσει αναμμένη την κουζίνα ή ξεχασμένα αποτσίγαρα.
Ακόμη σημειώνουν ότι άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά, τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, αλλά και οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο, υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.
Συμβουλές

Στην ιστοσελίδα ( http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Various/advices/gia+to+spiti/gia+to+spiti.csp) της Πυροσβεστικής υπάρχουν συμβουλές προς τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, αξιωματικοί του Σώματος αναφέρουν πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού.

Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθάνονται πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν, να κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.

Και συμπληρώνουν ότι η προμήθεια του πυροσβεστήρα για το σπίτι μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση φωτιάς και κατά την αγορά του θα πρέπει οι ένοικοι να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν και αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον χειρισμό να απευθυνθούν στη πλησιέστερη υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

Επίσης συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήνουν στο σπίτι χωρίς προσοχή ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένους με προβλήματα κίνησης καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν στις φλόγες.

HeliosPlus