Δεν αναμένει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Ντάισελμπλουμ

Μία γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι μάλλον δύσκολη, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι Θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

Μία γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι μάλλον δύσκολη, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι Θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή καθηκόντων στο κουαρτέτο, δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ. Η απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο» αν γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει.

Γενικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την άποψη ότι η σημερινή δομή της τρόικας πρέπει να τερματιστεί «αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ». «Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δηλώνει.

«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προτείνει να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των κρίσεων στην Ευρώπη.

Ως προς το ρόλο του ιδίου στο Eurogroup, μετά την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, o Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

«Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα» δηλώνει.

Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα πρέπει να γίνει. Όπως είπε, θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk