Διαχειριστικό έλεγχο στην HSW ζητούν οι Μινωικές Γραμμές

Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του 40,5% της Hellenic Seaways (HSW), ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 48,53%, η «Μινωικές Γραμμές» ζητεί τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του 40,5% της Hellenic Seaways (HSW), ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 48,53%, η «Μινωικές Γραμμές» ζητεί τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών αντικείμενο της συνέλευσης θα αποτελέσουν τα εξής θέματα:
– η πώληση του πλοίου HIGHSPEED 6 χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της εταιρείας μας και το δικαιολογητικό λόγο της πώλησής του και της απόσυρσης του από την εκμετάλλευση κερδοφόρων ακτοπλοϊκών γραμμών,
– η απραξία της εκτελεστικής διοίκησης για τον έλεγχο και κατανομή ευθυνών και τη λήψη αναγκαίων δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων και
– η αξιολόγηση και εξηγήσεις της για τα πραγματικά αποτελέσματα της HSW μετά την τελευταία Τακτική Συνέλευση.
Το αίτημα έρχεται ως συνέχεια σειράς νομικών κινήσεων στις οποίες έχει προβεί στο παρελθόν η εισηγμένη, έναντι μελών της τωρινής και παλαιότερων διοικήσεων της HSW.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Μινωικών αναφέρονται τα εξής: «κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την Εκτελεστική Διοίκηση της ΑΝΕΚ τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW εμφάνισαν αισθητή επιδείνωση, ιδίως κατά τα έτη 2010-2013. Ενώ τα ίδια Κεφάλαια της HSW ανέρχονταν σε 238 εκατ. ευρώ την 31/12/2009, μειώθηκαν κατά την επόμενη 4ετία μέσω διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων συνολικού ύψους ζημιών περί τα 150 εκατ. ευρώ, ώστε τελικώς να κατέλθουν σε 86 εκατ. ευρώ την 31/12/2013.
Η παραπάνω επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της HSW, μερικώς μόνο μπορεί να αποδοθεί, στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο αυτή. Η κύρια ευθύνη, ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό Πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους».
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι τον Ιούνιο του 2013, ο τότε εκτελεστικός Πρόεδρος παραιτήθηκε από το Δ.Σ της HSW υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά επίσης και συγκεκριμένων περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων, κακοδιοίκησης και εσφαλμένων επενδυτικών ενεργειών που είχαν επισημανθεί από τα τότε μέλη των Μινωικών Γραμμών στο Δ.Σ. της HSW.
«Δυστυχώς οι επιλογές της μετέπειτα εκτελεστικής διοίκησης, δεν καθιστούν πιστευτό ότι αυτή ασκείται όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση» αναφέρουν οι Μινωικές τονίζοντας ότι «η εκτελεστική διοίκηση της HSW υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους, ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk