Σχέδιο ΕΕ για παρεμπόδιση εξαγοράς στρατηγικών επιχειρήσεων από «ξένους»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μέτρα για να παρεμποδίσει τις «πολιτικά υποκινούμενες» ξένες επενδύσεις έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες της ζήτησαν να δράσει απέναντι σε εξαγορές σε κλάδους που θα μπορούσαν να πλήξουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μέτρα για να παρεμποδίσει τις «πολιτικά υποκινούμενες» ξένες επενδύσεις έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες της ζήτησαν να δράσει απέναντι σε εξαγορές σε κλάδους που θα μπορούσαν να πλήξουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να δώσει στην ΕΕ –η οποία μπορεί ήδη να μπλοκάρει τις εξαγορές για λόγους ανταγωνισμού– τη δικαιοδοσία να διενεργεί λεπτομερή έλεγχο στις «επενδύσεις στην ΕΕ που έχουν στρατηγική σημασία από οικονομική άποψη και από άποψη ασφαλείας».

Σε αυτές θα περιλαμβάνονταν οι επενδύσεις στην άμυνα, στις υποδομές μεταφορών και στις κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες αιχμής, ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί και σε συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο μια αόριστα καθορισμένη «οικονομική ευημερία», σύμφωνα με την πρόταση του αρμόδιου τμήματος της Κομισιόν, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Το έγγραφο περιλαμβάνει πολλές αναφορές στην Κίνα, επικαλούμενο, ως υποθετικό παράδειγμα ανεπιθύμητης συμφωνίας, μια εταιρία που λαμβάνει κεφάλαια από την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να μπορεί να εξαγοράσει μια ευρωπαϊκή επιχείρηση και να προχωρήσει «σε μια στρατηγική διείσδυση στην αγορά της ΕΕ».

Στην Γερμανία έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις ύστερα από μια σειρά εξαγορών τεχνολογικών της εταιριών από κινεζικές επιχειρήσεις. Η απόκτηση της εταιρίας κατασκευής ρομπότ Kuka από την εταιρία οικιακών συσκευών Midea ήταν μόνο μία από τις συμφωνίες πέρυσι, με συνολική αξία άνω των 10 δισεκ. δολαρίων, σχεδόν 40 φορές πάνω σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν τους δικούς τους κανόνες για να προστατεύουν τις στρατηγικής σημασίας εταιρίες, αλλά το πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ξεπερνά κατά πολύ το εύρος τέτοιων μέτρων που συνήθως σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Ο μηχανισμός παρεμπόδισης θα μπορούσε επίσης να αφορά εξαγορές ευρωπαϊκών εταιριών από την θυγατρική μιας ξένης εταιρίας στην ΕΕ ή ακόμα και περιπτώσεις «διείσδυσης στη διοίκηση ατόμων από χώρες εκτός της ΕΕ», που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και τεχνολογία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το σχέδιο αυτό χρειάζεται την έγκριση όλων των διευθύνσεων της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδίων για θέματα εμπορίου, που είναι συνήθως λιγότερο ευνοϊκοί απέναντι σε μέτρα προστατευτισμού.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετήσουν τις προτάσεις.

Πάντως, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωση ισχύος στις Βρυξέλλες σε μια εποχή κλιμάκωσης του ευρωσκεπτικισμού, η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη της ΕΕ θα διατηρούν το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απορρίπτουν μια εξαγορά ακόμα και μετά τον έλεγχο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο μιας ακόμα πιο τολμηρής παραμέτρου του σχεδίου, θα συσταθεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχή προκειμένου να αξιολογεί τις ξένες επενδύσεις, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις σε βάρος της ΕΕ εάν απορριφθεί μια επένδυση πλήττοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εταιριών, αναφέρεται ακόμη στο έγγραφο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk