Συνεχίζεται με επιτυχία ως τον Απρίλιο το πρόγραμμα του KinderDocs που περιλαμβάνει προβολές 14 βραβευμένων ντοκιμαντέρ στα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι, έχουν καταλληλότητα για ηλικίες από 8 έως 17 ετών και απευθύνονται σε παιδιά και όχι μόνο. Η ευαίσθητη αυτή πρωτοβουλία που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιούνται οι προβολές. Στη δράση συνεργάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δύο Μουσείων καθώς και δύο από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη: το ολλανδικό IDFA και το γερμανικό doxs!
Την προσεχή Κυριακή 5 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς είναι η σειρά προβολής του νορβηγικού ντοκιμαντέρ «Ballet Boys» που σκηνοθέτησε ο Κένεθ Ελβεμπακ το 2015. Η ταινία που θα προβληθεί στις 12.30 παρακολουθεί την προσπάθεια τριών «κολλητών» φίλων από το Οσλο που ονειρεύονται να γίνουν χορευτές μπαλέτου. Οπως όλοι οι έφηβοι, ανακαλύπτουν τη ζωή μέσα από τη φιλία, αναμετριούνται με τους γονείς, χαίρονται, απογοητεύονται, συνάπτουν σχέσεις με κορίτσια και προσπαθούν να τα πάνε καλά στο σχολείο. Η προετοιμασία τους, που κορυφώνεται στη σημαντική οντισιόν που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα, είναι ο ουσιαστικός κορμός της ταινίας για την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με θέμα τον χορό σήμερα. Καλεσμένοι της εκδήλωσης θα είναι η Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, η Μαριέττα Βέττα, χορεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας, και ο Μιχάλης Κριεμπάρδης, χορευτής στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το Σάββατο 18 Μαρτίου η ίδια ταινία θα προβληθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώτος κύκλος KinderDocs άρχισε τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο. Βασικός στόχος της δράσης είναι η αξιοποίηση του ντοκιμαντέρ ως αφορμή για διάλογο και διάδραση αλλά και ως επιπλέον εργαλείο για όσους ασχολούνται με τον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, πέρα από τις προβολές για την οικογένεια, υπάρχουν και καθημερινές, πρωινές προβολές KinderDocs για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να μάθουν να χρησιμοποιούν το δημιουργικό ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη τους.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα δούμε μελλοντικά στο πλαίσιο του KinderDocs βρίσκουμε το γερμανικό «Ciera’s Song» της Αντλε Χόλμαν (19 Μαρτίου στις 12.30, Μουσείο Μπενάκη), την ιστορία μιας 13χρονης αποφασισμένης να κατακτήσει τον κόσμο της country μουσικής και το ολλανδικό «Just a girl, you know» του Εεφ Χίλγκερς (15 Μαρτίου στις 10.30, Μουσείο Μπενάκη, 31 Μαρτίου στις 10.00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης). Εδώ μια δεκατριάχρονη με δικό της κανάλι YouTube μοιράζεται vlogs, shoplogs και video clips και κάνει φίλες που δεν έχει γνωρίσει ποτέ από κοντά. Aναλογίζεται όμως τον ρόλο που παίζει στη ζωή της το Internet: χάνει μήπως μέσα του τον εαυτό της ή στον διαδικτυακό κόσμο βρίσκει τη δική της φωνή;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα του KinderDocs πλαισιώνεται με συζητήσεις και δράσεις που προκύπτουν από τη θεματολογία κάθε ταινίας και σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και των δύο Μουσείων με τη φιλοδοξία να τεθούν οι βάσεις για τους σκεπτόμενους θεατές τού αύριο.

HeliosPlus