Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές της κυβέρνησης και των θεσμών επί των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια ως το 2022.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κοινή πρόταση των θεσμών για νομοθέτηση «εδώ και τώρα» μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν την προσεχή διετία, απερρίφθη από την κυβέρνηση.
Παρά τα όσα μεταδίδονται το χάσμα παραμένει και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να γεφυρωθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά στο παρασκήνιο έτσι ώστε να επιτευχθεί μια κατ΄αρχήν συμφωνία. Εως τότε όμως οι θεσμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Ευκαιρία προσέγγισης μπορεί να υπάρξει την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος θα αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οπως λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, αν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική άρση του αδιεξόδου, τότε το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχει χαθεί.
Επόμενος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 9ης Μαρτίου που θεωρείται και η τελευταία προθεσμία λήψης αποφάσεων δεδομένου ότι στις 15 Μαρτίου ακολουθούν οι εκλογές στην Ολλανδία.