Η αποτυχία της Χίλαρι Κλίντον να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, προοπτική που αναφανδόν υποστήριξε, ουδόλως περιόρισε την όρεξη του Γουόρεν Μπάφετ για νέες επενδυτικές περιπέτειες. Ο εμβληματικότερος εν ζωή επενδυτής στον πλανήτη αποκάλυψε ότι από τις 8 του περασμένου Νοεμβρίου, από την ημέρα δηλαδή που ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε την Κλίντον, και εντεύθεν έχει αγοράσει μετοχές αξίας 12 δισ. δολαρίων.
Οι αγορές έγιναν μέσω της επενδυτικής εταιρείας του Μπάφετ Berkshire Hathaway Inc, όπως ο ίδιος διευκρίνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Έχουμε επενδύσει 12 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές μετά την προεδρική εκλογή», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός «Κροίσος» – είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη μετά τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
Αν είναι μια φορά παράδοξη η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Μπάφετ στο οικονομικό μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ και το επιτελείο του –εξέλιξη την οποία προεκλογικώς ο μεγαλοεπενδυτής πολέμησε –είναι δυο φορές παράδοξες οι επενδυτικές επιλογές του μετά την αναπάντεχη προεδρική εκλογή.
Διότι ο Μπάφετ αποκάλυψε ότι, μεταξύ άλλων, η Berkshire Hathaway αγόρασε και μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, της American Airlines Group Inc, της Delta Air Lines Inc, της Southwest Airlines Co και της United Continental Holdings Inc. Ο επονομαζόμενος και «σοφός της Ομάχα», ο οποίος κλείνει εφέτος αισίως τα 87 του χρόνια, είχε κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει τρελούς όσους επενδύουν σε αεροπορικές εταιρείες, καθώς συνολικά ο κλάδος «στα 100 χρόνια της λειτουργίας του δεν έχει εμφανίσει κέρδη».
Σημειωτέον ότι προ ολίγων ημερών ο Μπάφετ και ο φίλος του, Μπιλ Γκέιτς, σε κοινή εμφάνισή τους είχαν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στη διακυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα προοδεύσουν επί των ημερών του νέου προέδρου.