Απλήρωτοι φόροι 12 δισ. ευρώ το 2016

Στη διάρκεια του 2016, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 12,157 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων να εισπράξει 5,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και στην εκπνοή του έτους ένας στους δέκα φορολογουμένους ήταν αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στη διάρκεια του 2016, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 12,157 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων να εισπράξει 5,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και στην εκπνοή του έτους ένας στους δέκα φορολογουμένους ήταν αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός εμφάνισε υπερέσοδα καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ και οι δανειστές έχουν απαιτήσει νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να «βγαίνουν τα νούμερα».

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, τα νούμερα για τον προϋπολογισμό μέχρι τώρα βγαίνουν και με το παραπάνω. Παράλληλα όμως, κάθε μήνα που περνάει ολοένα και περισσότερο οι φορολογούμενοι βγαίνουν εκτός στόχων στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς και σηκώνουν τα χέρια ψηλά.


Τα στοιχεία της ανεξάρτητης -πλέον- Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναδεικνύουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Δείχνουν ότι στο τέλος του έτους:
  • 4.146.483 φορολογούμενοι ή ένας στους δύο ΑΦΜ είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα τελωνεία. Καταγράφεται ελαφρά μείωση του πλήθους των οφειλετών σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ήταν 4.312.287 φορολογούμενοι.
  • 1.947.771 από τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα ήταν εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια τρίτων (ενοίκια ή οφειλές προμηθευτών) ή ακόμα και πλειστηριασμοί.
  • 839.056 φορολογούμενοι είχαν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ή ένας στους δύο (ποσοστό 50,92%) έναντι των οφειλετών στους οποίους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα επιβολής τέτοιων μέτρων.
  • 81,384 δισ. ευρώ έφτασε το συσσωρευμένο έως το τέλος του 2015 ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογουμένων. Στο ποσό αυτό ήρθαν να προστεθούν και τα νέα ληξιπρόθεσμα του 2016, συνολικού ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Το άθροισμα οδηγεί σε συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 95 δισ. ευρώ ή παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Μόνο τον Δεκέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ.
  • 2,475 δισ. ευρώ κατάφερε να βάλει στα ταμεία το υπουργείο Οικονομικών μέσω φοροκυνηγητού, ρυθμίσεων και κατασχέσεων για παλαιές οφειλές. Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν επιπλέον 2,727 δισ. ευρώ.
Με την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εικόνα της υπερφορολόγησης έρχεται πλέον να κλειδώσει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Πέρυσι, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν υπέρβαση 1,884 δισ. ευρώ σε σχέση με τον επίσημο στόχο και έμειναν απλήρωτοι φόροι 12,157 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk