Την αδιαμεσολάβητη ματιά των πολιτών πέντε χωρών που αποτελούν αφετηρίες και ενδιάμεσους σταθμούς στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το πρότζεκτ με τίτλο «Home – New Home».
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό ινστιτούτο «StoryDoc» που συνεργάζεται με τη ΜΚΟ από την Ιορδανία «Arab Women Media Center», την παλαιστινιακή οργάνωση «Young Palestinian Filmmakers Society», το τουρκικό πανεπιστήμιο «Yasar University» και την Eνωση «Istanbouli Theatre Tyro Association for Artists» στοb Λίβανο. Το εγχείρημα υλοποιείται διεθνώς με την υποστήριξη του «Anna Lindh Foundation» και του Ινστιτούτου Γκαίτε.
Στόχος του προγράμματος είναι οι κάτοικοι έξι πόλεων, της Αθήνας και της Μυτιλήνης στην Ελλάδα, της Σμύρνης στην Τουρκία, της Τύρου στον Λίβανο, του Αμμάν στην Ιορδανία και της Ραμάλα στην Παλαιστίνη, να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, να τους κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τη ματιά τους σε ντοκιμαντέρ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα κορυφωθεί με την παραγωγή ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2017 και στις έξι πόλεις.
Επιδίωξη είναι να παραχθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα και άλλες 10 στις υπόλοιπες πέντε πόλεις. «Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμια διάσταση καθώς και να υπογραμμισθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες» επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Οι θεματικές ενότητες τις οποίες θα καλύψουν τα ντοκιμαντέρ αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, στην εκπαίδευση, στα θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην αναζήτηση εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης, στην περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών, στις οικογένειες που χωρίζονται λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς και κάνουν προσπάθειες επανένωσης, και στον εθελοντισμό.
Τα εργαστήρια στην Αθήνα θα διοργανωθούν στο 8ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών (Νικοπόλεως 31-33), σε συνεργασία με το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία», τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου ΟΠΑΝΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής. Θα διεξαχθούν τρία τριήμερα σεμινάρια, 17-19 Φεβρουαρίου, 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου και 19-21 Μαΐου, τα οποία απευθύνονται σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ, με ή χωρίς πρότερη εμπειρία στο αντικείμενο, ηλικίας από 16 ετών και άνω. Τα τμήματα θα συγκροτηθούν ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία των συμμετεχόντων.
Αιτήσεις για τα σεμινάρια της Αθήνας γίνονται δεκτές μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου μέσω του StoryDoc (info@storydoc.gr) ή της δράσης «Ανοιχτά Σχολεία» (booking@athensopenschools.gr και στο τηλέφωνο 210-5277.089). Το πρόγραμμα «Home – New Home» συντονίζει ο ιδρυτής του «StoryDoc» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» Κώστας Σπυρόπουλος.

HeliosPlus