Οι γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, ενδεχομένως να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Μεταβολή της σύνθεσης της χλωρίδας του εντέρου

Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διευκολύνουν την ανάμειξη των συστατικών των τροφίμων και τους προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μπορούν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής τη δρα Έμιλι Βιενουά, σίτισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και το πολυσορβικό-80, σε δόσεις ανάλογες με εκείνες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πιο εύκολη η φλεγμονή του εντέρου

Όπως παρατήρησαν οι δύο γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των τρωκτικών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου εξαιτίας καρκίνου παγκοσμίως, με τουλάχιστον 700.000 θανάτους, ετησίως. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποδίδεται εκτός από τους διατροφικούς και σε άλλους περιβαλλοντικούς αλλά και γενετικούς παράγοντες.
Newsroom ΔΟΛ