Κορυφή του παγόβουνου η ψωρίαση που παρουσιάζεται στο δέρμα

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας από εξειδικευμένο γιατρό, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα που λανθασμένα προκαλούν κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό, ήταν τα βασικά μηνύματα της ημερίδας

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας από εξειδικευμένο γιατρό, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα που λανθασμένα προκαλούν κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό, ήταν τα βασικά μηνύματα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός».
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), παρουσιάστηκε τόσο η επιστημονική εικόνα των δύο νοσημάτων όσο και η πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα στην Ελλάδα. Επιστήμονες και ασθενείς συμφώνησαν ότι ο πάσχων πρέπει να είναι ενημερωμένος, να αντιμετωπίζει έγκαιρα το νόσημά του χωρίς να απογοητεύεται και να έχει λόγο στη θεραπεία του, με απώτερο σκοπό την ποιότητα στη ζωή του. Από τους συμμετέχοντες τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ξεπεραστεί ο μύθος της μεταδοτικότητας της ψωρίασης, που περιθωριοποιεί αδίκως τους ασθενείς, διογκώνοντας το ψυχολογικό τους φορτίο.
Στην ομιλία της η κυρία Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», χαρακτήρισε την ψωρίαση ως «την κορυφή του παγόβουνου», καθώς μπορεί να παρουσιάζεται στο δέρμα, αλλά πρόκειται για μια συστηματική νόσο που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή και έχει, σε αρκετές περιπτώσεις, σοβαρές συννοσηρότητες (διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη, νόσος Crohn κ.ά.).
Δυστυχώς, όπως ανέφερε, πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν στον γιατρό επειδή είναι απογοητευμένοι, ενώ ανησυχητικά είναι στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι το 52% των ασθενών με πολύ σοβαρή ψωρίαση αντιμετωπίζει το νόσημα με αλοιφές, το 37% δεν λαμβάνει καθόλου αγωγή, ενώ μόλις το 5% ακολουθεί συστηματική αγωγή. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική θεραπεία της χρόνιας φλεγμονής, όπου απαιτείται, αποτελεί κλειδί τόσο για την πορεία της ψωρίασης όσο και για τις συννοσηροτήτες.
Η κυρία Αντωνίου τόνισε μάλιστα πως πρόκειται για μια νόσο με «πολλά πρόσωπα», επειδή επηρεάζει τον κάθε ασθενή με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετική μορφή, έκταση και σοβαρότητα, αλλά επιβαρύνει και σε διαφορετικό βαθμό την ποιότητα ζωής. Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει τη δική του ψωρίαση και άρα η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη, βάσει τόσο της μορφής και της βαρύτητας της νόσου αυτής καθαυτής και των διεθνών οδηγιών, αλλά και βάσει των προσωπικών αναγκών του καθενός.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εξέλιξη που έχει γίνει στο πεδίο της έρευνας, καθώς πλέον, εκτός από τις τοπικές θεραπείες, τη φωτοθεραπεία και τις παραδοσιακές αγωγές,υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπευτικές εναλλακτικές για τους ασθενείς, όπως οι ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες της τελευταίας δεκαετίας και τα πολύ μικρά μόρια που προστέθηκαν πολύ πρόσφατα στη θεραπευτική φαρέτρα και λαμβάνονται από το στόμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk