Ο διχασμός και τα συνακόλουθά του ήταν που έδιωξαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Ελλάδα. Απεσύρθη από την πολιτική αλλά και από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι διάδοχοί του να την οδηγήσουν σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της: τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών το μόνο κέρδος που έχει να θυμάται από τη Συνθήκη των Σεβρών είναι οι πέντε τσακίσεις στα παντελόνια των ναυτών.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκλήθη ξανά να σώσει ό,τι μπορούσε. Λαμβάνοντας υπόψη την ταπεινωτική ήττα, πέτυχε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Οσο και να διαμαρτύρεται ο νεοσουλτάνος γείτονας, η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν ναι μεν επιεικής προς τον ηττημένο, διασφάλιζε δε πραγματικά την ειρηνική συμβίωση Ελλάδας και Τουρκίας. Δικαίως οι Βενιζέλος και Κεμάλ έχουν κερδίσει των σεβασμό όχι μόνο των λαών τους αλλά και των αντιπάλων τους.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος ήταν αποτέλεσμα κάκιστων χειρισμών των κυβερνήσεων μετά το 2004 που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την οικονομική ευημερία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που απλόχερα προσφέρονταν. Ολα τα κόμματα, όλοι οι πολίτες φέρουν ευθύνη.
Προ ενός έτους η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε. Οι κλειστές τράπεζες και οι παιδαριώδεις διαπραγματεύσεις συνάντησαν το ρεζιλίκι των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Και οι δύο περιπτώσεις θυμίζουν τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Η ουτοπία και ο λαϊκισμός δεν έχουν πλέον έδαφος για να τραφούν. Το ρεζιλίκι της Νέας Δημοκρατίας ένωσε τον αστικό κόσμο στο να εξερευνήσει μια λύση τύπου Σημίτη. Η ΝΔ όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί είτε προτιμά να υπηρετεί την πολιτική του ώριμου φρούτου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει το επικοινωνιακό ταλέντο του κ. Τσίπρα. Προσπαθεί όμως να προβάλλει ιδέες και πολιτική που συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός.
Το πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί είναι η απογοητευτική εικόνα του κόμματός του. Τα άδεια έδρανα της Βουλής ακόμη και όταν ο ίδιος μάχεται τον κ. Τσίπρα είναι τραγικά. Οπως τραγικές είναι φωτογραφίες από παραλίες που ανεβάζουν βουλευτές του αντί να βρίσκονται στη Βουλή. Επαφές βουλευτών και στελεχών επίσης με την πραγματική διαπλοκή προβληματίζουν.
Το 20% των αναποφάσιστων αλλά και το γεγονός ότι ο «Κανένας» προκρίνεται ως πρωθυπουργός δείχνουν ότι μέχρι σήμερα ουδείς πείθει τους πολίτες. Το «παιγνίδι» που θα παιχθεί είναι μεταξύ της ανατροπής του σκηνικού, όπως ελπίζει το Μαξίμου, και του double score, όπως ελπίζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ουτοπικό το πρώτο, προβληματίζει το δεύτερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ