Το παρελθόν ενίοτε σαρκάζει το παρόν διά της επαναλήψεως. Η σημερινή κατάσταση της «ρωμαϊκής αρένας» είναι αποτέλεσμα της κακής οικονομίας και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Αθλια δημόσια διαχείριση, οικονομικά σκάνδαλα, ουτοπικός οικογενειακός προγραμματισμός (θυμάστε τα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες για ψώνια στη Νέα Υόρκη;) σε συνδυασμό με τη διεθνή αρνητική χρηματοοικονομική πραγματικότητα εξηγούν πλήρως τη σημερινή μας κατάσταση.
Στα τέλη του 19ου αιώνα επικρατούσε μια σχετικά παρόμοια κατάσταση στη Γαλλία. Οικονομικά σκάνδαλα, απαξιωμένοι πολιτικοί, δυσάρεστη διεθνής συγκυρία… Η υπόθεση Ντρέιφους αποτέλεσε την ευκαιρία που ζητούσαν ορισμένοι ώστε να θρέψουν τη διάθεση εκδικητικότητας που υπήρχε διάσπαρτη στον γαλλικό λαό.
Η ίδια φόρμουλα ασκείται και σήμερα. Με ανεπαρκή και παραποιημένα «στοιχεία» στοχοποιούνται οι λεγόμενοι εχθροί του λαού. Το κοινοβούλιο, με ορισμένους επαγγελματίες γραφικούς, πήρε τον ρόλο του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Ντρέιφους.
Στην τότε Γαλλία χρειάστηκαν ορισμένα χρόνια να αποκατασταθεί η αλήθεια. Οχι μόνο πραγματικές αποδείξεις που η τότε εξουσία απέκρυψε αλλά και ένα έναυσμα που εδόθη (και εδώ άλλος ένας σαρκασμός της ιστορίας) από τη «L’Aurore» (την πραγματική «Αυγή») μέσω του «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.
Διότι από τα χείλη των κυβερνώντων αποκαλύπτεται η αλήθεια. Το κομματικό έντυπο «Αυγή» έδωσε ως εγγύηση δανείου την κυκλοφορία των 1.200 φύλλων, καθώς και την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων). Ο κυβερνητικός εταίρος κατήγγειλε περί μαύρων χρημάτων του νέου καναλάρχη (θα επέμβει εισαγγελέας προκειμένου να αποδειχθεί είτε η κατηγορία είτε η συκοφάντηση;), ενώ έτερος καναλάρχης παραδέχθηκε ανοικτά ότι παρείχε στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. Αυτοί που μιλούσαν για προδότες και γερμανοτσολιάδες παραδίδουν τη διαχείριση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού σε έναν Γάλλο, ο οποίος μάλιστα θα έχει και το ακαταλόγιστο!
Τελικά υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με την προηγούμενη υπόθεση Ντρέιφους: η ελεύθερη ενημέρωση. Και φυσικά θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλο της παρά τις προσπάθειες ορισμένων προσωρινών και εγκάθετων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ