Χάρηκαν πολύ ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετά την δημοσίευση της δημοσκοπήσης την Δευτέρα το βράδυ. Γιατί όχι άλλωστε; Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι προηγείται κατα δέκα μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο αρχηγός της προηγείται του πρωθυπουργού σε δημοφιλία.

Κρίμα όμως που δεν κάνουν μια πιο ουσιαστική ανάλυση… Διότι παρά την αύξηση των φόρων, το κόψιμο των συντάξεων, την καθίζηση της οικονομίας, η δημοσκόπηση παρουσιάζει μια πολιτική σταθεροποίηση. Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του λαού (εξ ου και η κατά προτεραιότητα προσπάθεια του να ελέγξει τα ΜΜΕ) αλλά και η Νέα Δημοκρατία δεν παρουσιάζει μια πραγματική εναλλακτική προοπτική.

Αντί της ειρωνίας για τον κ. Καμμένο στελέχη της ΝΔ θα έπρεπε να εκφράζουν ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία. Άλλωστε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει, με τα λεγόμενα του, αποδείξει ότι προκειμένου να διατηρήσει την καρέκλα του θα αναγνωρίσει την «Μακεδονία», θα αυξήσει τον ΦΠΑ και θα υπογράψει όσα μνημόνια χρειαστούν.

Η Νέα Δημοκρατία όμως, ακόμα και στο προνομιακό πλαίσιο της ελεύθερης ενημέρωσης που πάντα πρέσβευε, έχει αποφύγει να λάβει θέση. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει το ΣτΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αλλά και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες για την θέση που θα λάβει όταν και εάν οι πολίτες αποφασίσουν να την εμπιστευθούν.

Θα πρέπει όμως να θυμηθούν πως έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και πως η κυβέρνηση Σαμαρά. Έπεσαν διότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε ένα «σχέδιο» προς τους πολίτες αλλά κυρίως διότι ενέπνευσε. Μια μελέτη της πρώτης καμπάνιας του Ομπάμα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ το 2014/15 θα ήταν διαφωτιστική.

Διότι ο χλευασμός των καρεκλάτων αλλά και οι ανούσιοι παναγυρισμοί για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη του λαού και φυσικά τις εκλογές.