Για να ξέρετε, το 0,5% από τα έσοδα που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε για την αμοιβή ενός συμβούλου των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον ταλαντούχο Γκλεν Κιμ (σκίτσο), τον κορεάτη σύμβουλο των Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και του Αλ. Τσίπρα. Η συνολική αμοιβή του σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα διαψευσθεί ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού ο κ. Κιμ έχει λάβει 800.000 ευρώ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει ακόμα 500.000 ευρώ καθιστώντας τον πιο ακριβοπληρωμένο από το Δημόσιο εν Ελλάδι. Εως τώρα την αμοιβή του η κυβέρνηση την κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό (γιατί άραγε;), αλλά τώρα θα αναγκαστεί να την αποκαλύψει στη Βουλή, αφού ήδη κατατέθηκε μία ερώτηση από βουλευτή του ΠαΣοΚ και ακολουθεί άλλη μία (θα κατατεθεί τη Δευτέρα) από βουλευτές της ΝΔ.
nnn
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Κιμ και ο συνεργάτης του Πίτερ Λεγκλέρ μετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015. Αθροιστικά είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 20 συνεχόμενους μήνες και οι μέσες μηνιαίες αμοιβές τους είναι, σύμφωνα με στοιχεία που δεν επιδέχονται διάψευση, 65.000 ευρώ, συνυπολογιζομένων των 500.000 ευρώ που θα λάβουν προσεχώς.
Πατάτες τηγανητές στο Μαξίμου
Συνηθισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου στα catering με τα κοντοσούβλια και τους πιτόγυρους, προβληματίστηκαν πολύ τι φαγητό θα προσφέρουν στον Αρχιεπίσκοπο και στους μητροπολίτες που τον συνόδευσαν στο δείπνο της περασμένης Πέμπτης. Μάγειρος στο πρωθυπουργικό Μέγαρο δεν υπάρχει, θέματα νηστείας επίσης δεν υπάρχουν τούτη την εποχή και έτσι ο Πρωθυπουργός και επιτελείς τους σκέφτηκαν να προσφέρουν ένα ελληνικό παραδοσιακό δείπνο, από αυτά όμως που προσφέρει το συγκεκριμένο catering. Αλλωστε στο τραπέζι θα ήταν και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο οποίος μπορεί καμιά φορά να εμφανίζεται στη Βουλή με κανένα ταπεράκι επειδή λέει κάνει δίαιτα, αλλά συνελήφθη πολλές φορές στο «Μπουκιά και Συχώριο» του Ηλ. Μαμαλάκη στο Κολωνάκι να παραγγέλνει μπιφτέκια. Αποφάσισαν λοιπόν να παραγγείλουν για τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας πρώτο πιάτο ριζότο με μανιτάρια και κύριο πιάτο (που έκανε και εντύπωση στον Μακαριότατο) μοσχαράκι κοκκινιστό με… πατάτες τηγανητές. Επίσημο δείπνο με πατάτες τηγανητές μάλλον κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα υπήρχε. Υπήρχε βεβαίως και η απαραίτητη πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.
Κόκκινος συναγερμός στην… ΕΛΣΤΑΤ
Μπορεί η υπόθεση Α. Γεωργίου και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 να βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αλλά στο παρασκήνιο, όπως πληροφορούμαι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια… μυστική αναθεώρηση. Και αν φίλοι των συνωμοσιών θεωρούν ότι πίσω από την αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009 κρυβόταν η Γερμανία, μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι πίσω από την τρέχουσα αναθεώρηση κρύβεται όντως η Γερμανία. Και εξηγούμαι: Η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει έως τις 22 Σεπτεμβρίου να κοινοποιήσει στη Eurostat το αναθεωρημένο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και το ύψος του ΑΕΠ. Μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ το ίδιο θα πράξουν και όλες οι άλλες ομόλογες αρχές. Να ξέρετε ότι το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα δεν είναι κανένα τυχαίο μέγεθος. Και τούτο γιατί, όπως μαθαίνω, είναι το μέγεθος εκείνο το οποίο λαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό της εισφοράς κάθε κράτους-μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελα όμως που 1,8 τρισ. στερλίνες του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας δεν μπορούν πλέον να υπολογίζονται από τις Βρυξέλλες μετά το Brexit. Στη Eurostat, λοιπόν έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός και ζητείται από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τις στατιστικές τους αρχές να αποδώσουν όσο πιο πιστά γίνεται το εν λόγω μέγεθος…
nnn
Οι Γερμανοί, που δεν θα ήθελαν να επωμισθούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος μετά το Brexit, θα καλόβλεπαν μια αύξηση των ΑΕΠ όλων ανεξαρτήτως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορεί συνεπώς η ΕΛΣΤΑΤ να είναι ανεξάρτητη αρχή και να «παράγει ποιοτικά στατιστικά στοιχεία», όπως μας διαβεβαίωσε την Πέμπτη από τη Βουλή ο Γ. Χουλιαράκης, μένει όμως να αποδειχθεί εάν οι επιθυμίες του Βερολίνου θα βρουν και στην οδό Πειραιώς (όπου βρίσκονται τα γραφεία της) ευήκοα ώτα.
Πώς μαζεύονται τα έξοδα της Βουλής;
Σας έγραφα την περασμένη Κυριακή ότι δεν φαίνεται να αποδίδει όσο θα περίμενε κάποιος η προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για «μάζεμα» των εξόδων για τα προς μίσθωση κτίρια. Αφορμή η απόφαση που αναρτήθηκε στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», σύμφωνα με την οποία η Βουλή θα πληρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 79.814 ευρώ μηνιαίως για τη μίσθωση πέντε ορόφων του κτιρίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας 11, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες κ.ά. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι το ποσό αυτό, όπως πληροφορούμαι αρμοδίως, είναι μειωμένο σε σχέση με πριν, καθώς έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες, όπως και σε άλλα μισθώματα. Υπήρξε δε και επιπλέον όφελος, αφού οι υπηρεσίες που στεγάζονταν στο κτίριο επί της Λεωφόρου Αμαλίας 14 (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Διεθνείς Σχέσεις, κανάλι κ.λπ.) μεταφέρθηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας 11, κάτι που σημαίνει ότι η Βουλή απαλλάχθηκε από τα ενοίκια που πλήρωνε.

HeliosPlus