Αποπληθωρισμός για 41ο συνεχόμενο μήνα

Σε αρνητικό έδαφος για 41ο συνεχόμενο μήνα παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο του 2016. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε πτώση κατά 1% έναντι μείωσης 2,2% τον Ιούλιο του 2015 και κατά 1,6% έναντι μείωσης 1,3% τον Ιούνιο του 2016.

Σε αρνητικό έδαφος για 41ο συνεχόμενο μήνα παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο του 2016.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε πτώση κατά 1% έναντι μείωσης 2,2% τον Ιούλιο του 2015 και κατά 1,6% έναντι μείωσης 1,3% τον Ιούνιο του 2016.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Αύγουστος 2015 – Ιούλιος 2016 υποχώρησε κατά 1%, έναντι μείωσης 1,9% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 – 2015.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, αντίθετα, σημείωσε άνοδο κατά 0,2% έναντι πτώσης 1,3% τον Ιούλιο του 2015 και πτώση κατά 1,2% έναντι μείωσης 1,2% τον Ιούνιο του 2016.

Στο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2015 – Ιουλίου 2016, κατεγράφη μείωση 0,2% έναντι πτώσης 1,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2014 – 2015.

Οι μηνιαίες μειώσεις ανά κλάδο:

 • Κατά 25,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
 • Κατά 2,1% της ομάδας «?ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
 • Κατά 0,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
 • Κατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία
 • Κατά 0,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στα είδη μεταφοράς και ταξιδίου και στα λοιπά προσωπικά είδη καθώς και λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας.

Οι ετήσιες μειώσεις ανά κλάδο:

 • Κατά 14,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης
 • Κατά 4,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.
 • Κατά 0,3% της ομάδας «?ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης και στις οικιακές συσκευές και επισκευές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης.
 • Κατά 5,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.
 • Κατά 1,4% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πολιτιστικές δραστηριότητες.
 • Κατά 1,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Κατά 0,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κουρεία- κομμωτήρια-είδη ατομικής φροντίδας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk