Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά ούτε και να ενσωματωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός απηύθυνε η ΕΣΕΕ, εν όψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω» και προσθέτει ότι «ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%».

Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η Συνομοσπονδία πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι «έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων».

Τέλος, τονίζει ότι απαιτείται να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο, καθώς βασικός τους ρόλος είναι «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών».