Κάθε σκεπτόμενος πολίτης ζηλεύει πραγματικά τους δημότες του Λονδίνου, του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης. Τρεις μεγαλουπόλεις, λειτουργικές και καθαρές.
Αντιθέτως, οι πολίτες ντρέπονται για την Αθήνα –οι δε δημότες αγανακτούν, βλέποντας μάλιστα τους υπερβολικούς δημοτικούς φόρους να πηγαίνουν στράφι.
Μια Αθήνα παμβρώμικη (ιδιαίτερα το καλοκαίρι), στην οποία η παρανομία έχει αντικαταστήσει τον νόμο. Πλήρης αυθαιρεσία στα πεζοδρόμια –εφαρμόζεται η παγκόσμια πρωτοτυπία όπου προηγούνται τα αυτοκίνητα και οι μηχανές -, πλήρης αυθαιρεσία στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, όπου μάλιστα κόβονται και δέντρα (όπως οι νεραντζιές κατά την περίοδο Κακλαμάνη) για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες.
Τι κάνουν οι δημοτικές αρχές; Η Δημοτική Αστυνομία περπατάει αμέριμνα και σπανίως εφαρμόζει τον νόμο. Η κατά καιρούς δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων βεβαιώσεων παραβιάσεων εμπαίζει τους πολίτες. Ας παρουσιάσουν τα πραγματικά στοιχεία: πόσοι υπάλληλοι, πόσες περιπολίες, πόσες ώρες και σε ποιες περιοχές και θα αποδειχθεί ότι σπανίως εφαρμόζεται ο νόμος. Αλλά τι κάνουν και υπόλοιποι δημοτικοί άρχοντες; Ορισμένοι προτιμούν να παρκάρουν τις μηχανές τους στα πεζοδρόμια ή να κάνουν οικογενειακές βόλτες ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους.
Κομμένο δέντρο στην πλατεία Κολωνακίου, ειδικός νόμος για ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά αδιαφορία ή ακόμα και κυνηγητό άλλων επιχειρήσεων που στοχοποιούνται με διάφορους τρόπους. Ακόμα και όταν υποβάλλονται δίκαια αιτήματα επιχειρήσεων αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με αδιαφορία. Ακόμα και στην Πλάκα, το κόσμημα της Αθήνας, επικρατεί ένα χάος –γνωρίζει ο δήμαρχος τις παρανομίες οι οποίες έχουν γίνει καθεστώς; Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες των κατοίκων αντιμετωπίζονται ως γραφικές.
Εάν αποκλείσουμε(;) την πιθανότητα οικονομικών συμφερόντων, τότε η εξήγηση είναι απλή: είτε επικρατεί αδιαφορία είτε ανικανότητα. Δυστυχώς ο δήμαρχος απουσιάζει –άλλωστε τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται και προτιμά να συμμετέχει σε διεργασίες ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου. Η αντιπολίτευση επίσης απουσιάζει –τα κόμματα έχουν ευθύνες για τις επιλογές τους. Και η Αθήνα ξεψυχά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ