Τέτοια γελοιότητα δεν ξανάγινε. Υπουργός (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Θ. Δρίτσας) υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς τον Πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την αλλαγή της συμφωνίας για την Cosco. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ούτε παραίτηση του υπουργού ούτε καν καρατόμηση. Σαν να μη συνέβη τίποτα, την ώρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Πεκίνο. Ο κ. Δρίτσας κατονόμασε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Καλογήρου για τις τροποποιήσεις. Αρχισε μάλιστα ο ίδιος να το διαρρέει από την προηγουμένη εξοργίζοντας, όπως έμαθα, και το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Πληροφορήθηκα ότι οι διαρροές (για να αποφύγει την κατακραυγή) συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και η επωδός ήταν πως η παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης δεν έγινε με πολιτικό ή συμβατικό κριτήριο αλλά (κοιτάξτε τι βρήκαν να πουν) με «ύφος ορθής νομοθέτησης». Εκεί που ο υπουργός Ναυτιλίας το τερμάτισε είναι όταν αναφέρθηκε στον… «Δράκο», όχι στον κινέζικο δράκο που μπορούσε να ταίριαζε κιόλας με την περίπτωση αλλά στην ομώνυμη ταινία του Νίκου Κούνδουρου με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Για να εισπράξει γιουχάισμα από την αντιπολίτευση, με τον Α. Λοβέρδο να του φωνάζει: «Ο «Δράκος» ήταν δράμα, όχι κωμωδία, όπως το κάνατε εσείς οι συριζαίοι».
Να γιατί κατηγορούν τον υφυπουργό
Κάτι τέτοια λέει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστ. Πετρόπουλος, υφυπουργός του ταλαντούχου Γ. Κατρούγκαλου, και μετά διαμαρτύρεται όταν του επιτίθενται πολίτες για το κόψιμο των συντάξεών τους, όπως συνέβη προσφάτως στην Αμαλιάδα. Μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Πετρόπουλος θέλησε (άκουσον – άκουσον) να δικαιολογήσει το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους λέγοντας το επικό: «Γιατί τέτοια αναστάτωση με το ΕΚΑΣ; Δεν κόψαμε και τη σύνταξη;». Και έγινε βεβαίως το έλα να δεις στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον υφυπουργό ατάραχο να υπερασπίζεται τις θέσεις του. Το ΕΚΑΣ κατά τον υφυπουργό Πετρόπουλο επινοήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες. Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του ΕΚΑΣ δεν υφίστανται πια». Ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κοίταζαν παράξενα, ενώ οι γαλάζιοι έλεγαν ότι δεν θα μπορεί να ξαναπάει στην Ηλεία, όπου θέλει να εκλεγεί βουλευτής.
Θα βούλιαζε η Αθήνα
Τώρα, θα πείτε, είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα ένας υφυπουργός (γνωστός εργατολόγος με θητεία σε συγκεκριμένη εκπομπή, στην οποία έκαναν καριέρα και άλλοι συνάδελφοί του εργατολόγοι –πολιτικοί και πολιτευτές) για τους συνταξιούχους χωρίς να είχε κάποια συνεννόηση με τους πολιτικά προϊσταμένους του; Μπορεί, π.χ., να λέει ότι «με το ΕΚΑΣ ήθελαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κρατούν ομήρους τους συνταξιούχους» και το Μέγαρο Μαξίμου να μην είχε ενημερωθεί; Προφανώς όχι. Αλλά και η αντιπολίτευση αντιμετώπισε κάπως χαλαρά τον υφυπουργό Πετρόπουλο. Το μόνο που είπαν δυο-τρεις βουλευτές του ΠαΣοΚ ήταν: «Για φαντάσου να κόβαμε το ΕΚΑΣ επί των ημερών μας. Θα είχε βουλιάξει η Αθήνα, ενώ τώρα ούτε ένας συνταξιούχος δεν εμφανίστηκε στο Σύνταγμα, έτσι, για την τιμή των όπλων». Αντιπολίτευση να δείτε…
Πότε ισχύει το 18μηνο;
Ας έρθω τώρα στον εκλογικό νόμο, για τον οποίο ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές. «Δίνεται η δυνατότητα να τον ψηφίσουν όλα τα κόμματα. Οποιο κόμμα δεν τον ψηφίσει θα πρέπει να το σκεφθεί σοβαρά γιατί θα πάθει πολιτική ζημιά» μου έλεγε ένας από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ο οποίος μετείχε στη σύνταξη του νέου εκλογικού νόμου. Συνολικά θα έχει πέντε άρθρα. Τα δύο θα αφορούν την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη θέσπιση ψήφου στα 17. Τα άλλα τρία; Προσοχή, εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια την οποία όλοι (και κυρίως τα πολιτικά κόμματα) πρέπει να λάβουν υπόψη. Το άρθρο 5 του νόμου προβλέπει πότε ακριβώς ισχύει το 18μηνο για να διεξαχθεί η ψηφοφορία με λίστα. Επειδή υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους συνταγματολόγους ότι το 18μηνο αρχίζει από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με νόμο πλέον ορίζεται ότι ισχύει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, αν διεξαχθούν εκλογές, ας πούμε το φθινόπωρο, θα ισχύει (διά νόμου) η λίστα. Πάντως το Μαξίμου θεωρεί σίγουρο ότι θα τον ψηφίσουν το ΠαΣοΚ (αφού πρώτο ζήτησε την κατάργηση του μπόνους), η Χρυσή Αυγή (!), το Ποτάμι και οι τέσσερις ανεξάρτητοι, ενώ ευελπιστεί ότι θα πείσει και το ΚΚΕ να ψηφίσει, αφού καταργεί το μπόνους. Εν κατακλείδι, σας πληροφορώ ότι όλα αυτά που ακούστηκαν ότι η κυβέρνηση φέρνει εκλογικό νόμο σε νεκρή περίοδο δεν ισχύουν. Αντιθέτως, βιάζονται να περάσουν αυτόν τον νόμο για να ισχύσει αμέσως. Τι έχουν άραγε στο μυαλό τους;
Ο πιο… αριστερός γαλάζιος
Ανοιγμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έκανε ο Ν. Κακλαμάνης που ως τώρα κρατούσε αποστάσεις (και έκανε και κριτική). Μόλις τον συνάντησε του είπε πόσο πολύ του άρεσε η ομιλία του στο ΣΕΒ. «Σχεδόν με εκπροσωπεί ιδεολογικά, για να μη σας πω ότι μου βγήκατε από αριστερά» του είπε. Αριστερά και Μητσοτάκης όμως δεν συμβιβάζονται.
HeliosPlus