Προσφορά εξαγοράς της Monsanto από την Bayer

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών Bayer έχει υποβάλει προσφορά εξαγοράς της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας γεωργικών προϊόντων Monsanto

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών Bayer έχει υποβάλει προσφορά εξαγοράς της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας γεωργικών προϊόντων Monsanto – γνωστή παγκοσμίως για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που παράγει. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος όμιλος γεωργικών προϊόντων και εντομοκτόνων στον κόσμο.
Και οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ενοποίησης. Ο ευρύτερος κλάδος, άλλωστε, βρίσκεται σε διαδικασία ενοποίησης, καθώς μεγάλες ανταγωνίστριες της Bayer εταιρείες, όπως η Dow Chemical, η DuPont και η Syngenta, έχουν προσφάτως ολοκληρώσει κάποια εξαγορά ή βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων.
Το πρωί της Πέμπτης, μόλις έγινε γνωστή η προσέγγιση της Βayer στη Monsanto, στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών και φαρμάκων δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έχανε πάνω από το 7% της αξίας της.
Εδώ και μήνες, πάντως, υπήρχαν φήμες ότι η Monsanto πιθανόν να βρισκόταν στο στόχαστρο είτε της Bayer είτε της επίσης γερμανικής BASF. Η Bayer, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φθάνει στα 90 δισ. δολάρια, είναι η δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή χημικών καλλιεργειών μετά την ελβετική Syngenta.
Η Monsanto, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 42 δισ. δολ., επιχείρησε δίχως επιτυχία πέρυσι να εξαγοράσει τη Syngenta.

Εν τέλει, τον περασμένο Φεβρουάριο η ελβετική εταιρεία δέχθηκε από την ChemChina προσφορά εξαγοράς αντί 43 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από τις αμερικανικές αρχές.

Η μεγαλύτερη συγχώνευση στη βιομηχανία χημικών έλαβε χώρα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν η Dow Chemical ενοποιήθηκε με την Du Pont για να δημιουργήσουν μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολαρίων.
Ενστάσεις για τη διαδικασία ενοποίησης του κλάδου χημικών και τροφίμων εκφράζουν ενώσεις καλλιεργητών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς φοβούνται ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις σαν κι αυτή που έχουν στα σκαριά οι Bayer και Monsanto μπορούν να τους στερήσουν επιλογές προμηθευτών και ως εκ τούτου να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών.
Ενστάσεις για τη συγκεκριμένη προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας από τη γερμανική εκφράζουν και ευρωπαϊκοί κύκλοι που φοβούνται μήπως ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων και τροφίμων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ευρω-αμερικανικές διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ), που αποσκοπεί στην κατάργηση των εμπορικών συνόρων μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Αμερικής και θεωρούν κάποιοι ότι, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις πώλησης και κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk