Να στηρίξουν την πολιτική Ντράγκι συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν στη συνεδρίαση του Απριλίου να υποστηρίξουν την πολιτική της τράπεζας, καθώς αυτή δεχόταν πυρά στη Γερμανία και αλλού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν στη συνεδρίαση του Απριλίου να υποστηρίξουν την πολιτική της τράπεζας, καθώς αυτή δεχόταν πυρά στη Γερμανία και αλλού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισαν την ανάγκη να αντιδράσουν στην κριτική και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να αυξήσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του στόχου της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2% «μεσοπρόθεσμα».

«Υπήρξε γενική συμφωνία ότι ήταν αναγκαίο να αντικρουσθεί η αντίληψη πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να συμβάλει πλέον στην επάνοδο του πληθωρισμού (στον στόχο της ΕΚΤ)», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Υπό το φως της πρόσφατης δημόσιας κριτικής… σε ένα κράτος – μέλος, θεωρήθηκε σημαντικό να επιβεβαιωθεί συλλογικά η ανεξαρτησία της ΕΚΤ στην επιδίωξη του καταστατικού της σκοπού», σημειώνεται στα πρακτικά.

Έκτοτε, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, υπερασπίσθηκαν την πολιτική της τράπεζας στον γερμανικό Τύπο, δηλώνοντας ότι αυτή αποτελεί απάντηση και όχι αιτία της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες ήταν πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, αλλά παρέμεναν ανήσυχοι ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους μισθούς και άλλες τιμές.

Σημείωσαν, ειδικότερα, ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν σηματοδοτούσαν μία ενίσχυση του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

«Θεωρήθηκε ανησυχητικό ότι, παρά τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, οι πληθωριστικές προσδοκίες της αγοράς δεν είχαν αυξηθεί από τα χαμηλά επίπεδά τους», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk