Κύμα επιβαρύνσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης –από τα καύσιμα, τα είδη σουπερμάρκετ, τον καφέ, την μπίρα, τη συνδρομητική τηλεόραση, ακόμη και το Internet –πυροδοτεί η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης από την 1η Ιουνίου την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.
Σύμφωνα με την κοστολόγηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συνολική επιβάρυνση θα ξεπεράσει σταδιακά τα 1,83 δισ. ευρώ (πάνω από 1% του ΑΕΠ) ως και το 2018 που είναι η χρονιά της πλήρους εφαρμογής των μέτρων, με τελευταίο την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τις αρχές του 2018.
Αναλυτικά το κόστος των μέτρων υπολογίζεται ως εξής:
1 Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% (437 εκατ. ευρώ).
2 Αύξηση 5% του ειδικού φόρου στα καύσιμα κίνησης (215 εκατ. ευρώ).
3 Φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου (302 εκατ. ευρώ).
4 Αύξηση ΕΦΚ στην μπίρα και αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα (122 εκατ. ευρώ).
5 Αύξηση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία και ειδικού τέλους στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ (121 εκατ. ευρώ).
6 «Τέλη κυκλοφορίας» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που πρέπει να εφοδιάζονται οι οδηγοί όταν περνούν τα σύνορα (13 εκατ. ευρώ).
7 Οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποδίδουν επιπλέον έσοδα που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη (65 εκατ. ευρώ).
8 Αύξηση ΕΦΚ κάθε είδους εισαγόμενου καφέ (62 εκατ. ευρώ).
9 Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο αλλά και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. ευρώ).
10 Ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης ή 10% που θα καταβάλλουν οι εταιρείες (25 εκατ. ευρώ).
11 Αύξηση στη φορολογία στοιχηματικών και εταιρειών συλλογικών επενδύσεων-portfolios/real estate (95 εκατ. ευρώ).
12 Τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και ανά κλειδί ενοικιαζόμενων δωματίων από το 2018 (94,5 εκατ. ευρώ).

HeliosPlus