Ανακάμπτει πάλι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν επίδομα ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν επίδομα ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 εβδομάδων στο οποίο είχε φθάσει. Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία κερδίζει έδαφος μετά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο που πέρασε.
Η εξέλιξη συνηγορεί, επίσης, με όσους υποστηρίζουν ότι τον Ιούνιο η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων διότι, ως γνωστόν, η πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, θεωρεί τη βελτίωση της αγοράς εργασίας ως μείζονα προϋπόθεση (μαζί με την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας ασφαλώς) για τον περιορισμό της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.
Αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο προοιωνίζονται και οι επισημάνσεις (minutes) της συνεδρίασης της Fed στις 26-27 Απριλίου που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο η Τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια του δολαρίου για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία.

Ενισχύεται η απασχόληση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου ο αριθμός των αιτούντων επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 16.000 και περιορίστηκε στους 278.000. Είναι η μεγαλύτερη πτώση των αιτήσεων για επίδομα που παρατηρείται από τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία ανακοινώθηκε έπειτα από τρεις εβδομάδες αύξησης των αιτήσεων.
Ο αριθμός των αιτήσεων βρίσκεται πλέον κάτω από τις 300.000 επί 63 συνεχόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που παρατηρείται από το 1973. Οι 300.000 αιτήσεις θεωρούνται ως ένα σκαλοπάτι κάτω από το οποίο η αμερικανική αγορά εργασία θεωρείται ισχυρή και η απασχόληση ικανοποιητική.
Τα στοιχεία για την απασχόληση προστίθενται στα εξίσου καλά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, για τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών και για τη βιομηχανική παραγωγή, που σκιαγραφούν μια αισιόδοξη εικόνα για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Διότι το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ φρενάρησε απότομα στο 0,5% σε ετήσια βάση.

Αντιφατικότητες
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, πάντως, η Ομόσπονδη Τράπεζα της Πολιτείας της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσε την Πέμπτη αντιφατικά στοιχεία για την αμερικανική βιομηχανία. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης έπεσε στο μείον 1,8 το Μάιο από το μείον 1,6 που ήταν τον Απρίλιο. Ο δείκτης είχε αρνητικό πρόσημο τους οκτώ από τους εννέα τελευταίους μήνες.
Πέρα από την αρνητική αυτή ένδειξη, η έρευνα της Philadelphia Federal Bank ανακοίνωσε επίσης μείωση των νέων βιομηχανικών παραγγελιών το Μάιο συγκριτικά με τον Απρίλιο, που είχαν παραμείνει σταθερές. Επίσης, ο δείκτης των αποθεματικών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των εννέα μηνών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εξαγωγές αμερικανικών βιομηχανικών προϊοντων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk