«Εκθεση φωτιά» για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου

Μέχρι πού έφταναν οι διασυνδέσεις των δραστών της 11ης Σεπτεμβρίου με την σαουδαραβική κρατική μηχανή; Ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων της έρευνας γύρω από τις επιθέσεις επαναφέρει τις εκκλήσεις για δημοσίευση ολόκληρης της έκθεσης του Κογκρέσσου γύρω από τις επιθέσεις. Νέες αναφορές υποστηρίζουν πως το επίμαχο τμήμα της έκθεσης (γνωστό ως «οι 28 σελίδες») αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για τον βαθμό στήριξης που είχαν οι δράστες από σαουδαράβες αξιωματούχους.

Μέχρι πού έφταναν οι διασυνδέσεις των δραστών της 11ης Σεπτεμβρίου με την σαουδαραβική κρατική μηχανή; Ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων της έρευνας γύρω από τις επιθέσεις επαναφέρει τις εκκλήσεις για δημοσίευση ολόκληρης της έκθεσης του Κογκρέσσου γύρω από τις επιθέσεις.

Νέες αναφορές υποστηρίζουν πως το επίμαχο τμήμα της έκθεσης (γνωστό ως «οι 28 σελίδες») αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για τον βαθμό στήριξης που είχαν οι δράστες από σαουδαράβες αξιωματούχους.

Οι 15 από τους 19 δράστες των επιθέσεων είχαν σαουδαραβική υπηκοότητα, και οι διαδρομές χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα έφταναν μέχρι το βασίλειο. Ωστόσο, τα ερωτηματικά που προκύπτουν με βάση τις αναφορές μελών της επιτροπής που συνέταξαν τις «28 σελίδες» αφορούν το εάν κάποιοι από αυτούς είχαν στήριξη από σαουδάραβες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο βρετανικός Guardian επικαλείται μέλος του επιτελείου της επιτροπής που λέει ότι τα όσα μέχρι τώρα έχουν αποχαρακτηρισεί κινούνται πάνω στις «γενικές γραμμές» των περίφημων 28 σελίδων, όμως σημειώνει ότι είχαν υπάρξει συγκεκριμένα ενδείξεις για διασυνδέσεις δύο από τους δράστες με σαουδάραβες αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ξεχωριστό μνημόνιο που έχει αποχαρακτηριστεί και συντάχθηκε το 2003 σημείωνε την ανησυχία που είχαν εκφράσει αμερικανοί αξιωματούχοι πως η έρευνα για το ζήτημα «μπορεί εμποδίσουν πολιτικές, οικονομικές ή άλλες ευαισθησίες».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, το μέλος της επιτροπής Τζον Φ. Λίμαν ανέφερε πως υπήρχαν «σαφή στοιχεία» ότι σαουδάραβες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μέλη του δικτύου υποστήριξης μερικών από τους δράστες.

Ο Λίμαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πιστεύει ότι το ζήτημα εξετάστηκε επαρκώς, προσπάθησε σε κάθε περίπτωση να υποβαθμίσει αναφορές περί διαφωνιών μεταξύ των μελών της επιτροπής. Ωστόσο, επέμεινε στη θέση του, η οποία αντικρούει σύμφωνα με τον Guardian το προεδρείο της επιτροπής, πως «υπήρχε μεγάλου βαθμού υποστήριξη στους τρομοκράτες από Σαουδαράβες υπηκόους και κάποιοι από αυτούς εργάζονταν για την σαουδαραβική κυβέρνηση».

Στο μικροσκόπιο είχαν βρεθεί πρόσωπα από τα οποία είχαν ληφθεί καταθέσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής έρευνας, από τα οποία κατονομάζονται ο Οσάμα Μπασνάν και ο Ομάρ αλ Μπαγιουμί της σαουραβικής κοινότητας στο Σαν Ντιέγκο.

Επίσης, συνεχίζει η εφημερίδα, ο γερουσιαστής Μπομπ Γράχαμ (και αυτός μέλος της επιτροπής που συνέταξε της «28 σελίδες») δηλώνει πεπεισμένος πως οι δύο τους ήταν χαμηλόβαθμοι σαουδάραβες αξιωματούχοι που διοχέτευσαν κεφάλαια στο δίκτυο υποστήριξης των δραστών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk