Αποστολή, Κάννες

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» ξεκαθάρισε με το γνωστό, γοητευτικό χαμόγελό του ο Τζορτζ Κλούνεϊ. «Η χώρα μου δεν πρόκειται να καθοδηγηθεί από τον τρόμο απέναντι στην τρομοκρατία, το Ισλάμ, ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή

Ο Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής της ταινίας «Money Monster» που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού την Πέμπτη 12 Μαίου αναφέρθηκε στην περίπτωση του ρεπουμπλικάνου κροίσου Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά από συμπατριώτισά του δημοσιογράφο. Το αστείο είναι ότι λίγο πριν ένας άλλος δημοσιογράφος, όχι Αμερικανός, είχε πει ότι του φαινόταν πολύ παράξενο να βρίσκεται στην ίδια αίθουσα και να κοιτάζει τον Κλούνεϊ βλέποντας τον μελλοντικό Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κατά μία έννοια όμως, η ερώτηση που σχετιζόταν με τον Τραμπ ταίριαζε με το «Money Monster», που σκηνοθέτησε η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ στην τέταρτη προσπάθειά της πίσω από την κάμερα. Η ταινία μιλά για την οικονομική κρίση, για το τέρας του καπιταλισμού, για τις παγίδες του χρηματιστηρίου, για τις κομπίνες των επενδυτικών εταιριών αλλά και για την χυδαιότητα της τηλεόρασης. «Ο Τραμπ είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών» είπε ο Κλούνεϊ.

Ολα ξεκινούν όταν ένας απελπισμένος νεαρός (Τζακ Ο’ Κόνορ) εισβάλλει με όπλο μέσα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο της Νέας Υόρκης και πιάνει όμηρο τον επιτυχημένο παρουσιαστή εκπομπής που σχετίζεται με επενδύσεις και μετοχές (Κλούνεϊ). Και ενώ με σκηνοθέτρια την φίλη του παρουσιαστή που υποδύεται η Τζούλια Ρόμπερτς οι κάμερες δεν σταματούν να ρολάρουν, ο νεαρός φορτώνει τον παρουσιαστή με εκρηκτικά και απειλεί να τον τινάξει στον αέρα, φυσικά μαζί με όλο το κτίριο.

Ο λόγος για τον οποίο ο νεαρός ξεφευγει από τα όριά του είναι η απελπισία στην οποία έχει φτάσει έχοντας ακολουθήσει τις οδηγίες που παρουσιαστή από την εκπομπή του. Τα χρήματά του έκαναν φτερά όταν η εταιρία στην οποία τα επένδυσε φαλίρησε.

Η Τζόντι Φόστερ ενδιαφέρεται να καλύψει κάθε πτυχή της ιστορίας, κρυφή ή φανερή. Ποια ήταν η παγίδα στην οποία έπεσε ο νεαρός; Πόση είναι η ευθύνη του παρουσιαστή; Μήπως υπήρξε κάποια κομπίνα στη μέση; Και πως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει η αστυνομία προκειμένου να δώσει τέλος στην υπόθεση; Το αποτέλεσμα είναι μια ασταμάτητης δράσης δραματική περιπέτεια, από την οποία δεν λείπει το χιούμορ ακόμα και όταν η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου, δηλαδή συχνά.

«Ο κόσμος θέλει να βλέπει ταινίες και να σκέφτεται» είπε η Φόστερ που πιστεύει πολύ στην ταινία της η οποία σηματοδοετεί και την πρώτη συνεργασία της με μεγάλο στούντιο ως σκηνοθέτρια. «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι εμπορικές ταινίες και υπάρχουν και οι έξυπνες ταινίες. Και τα δυο μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια ταινία.»

Οσο για την Τζούλια Ρόμπερτς, μπορεί να μίλησε λιγότερο στη συνέντευξη Τύπου όμως η λάμψη της ήταν η πιο έντονη. Απέδειξε επίσης πόσο έξυπνη και προσγειωμένη γυναίκα είναι όταν την ρώτησαν για το αν θέλει κάποια στιγμή στο μέλλον να σκηνοθετήσει. «Και μόνο που με ρωτούν νιώθω κολακευμένη» είπε. «Αλλά γνωρίζω τα καλλιτεχνικά όριά μου και η σκηνοθεσία δεν είναι μέσα σε αυτά. Γνωρίζω επίσης τα όρια της υπομονής μου. Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να απαντώ σε δεκάδες ερωτήσεις διαφορετικών ανθρώπων μέσα στην ίδια ώρα.»_

Η ταινία «Money Monster» θα παιχτεί στις αίθουσες δε διανομή Feelgood Entrtainment