Ο πολιτισμός ενώνει τους Δήμους Δωδώνης και Φοινίκης

Κοινές δράσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και της Φοινίκης στην Αλβανία προωθούν οι δημοτικές αρχές των δύο περιοχών, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ΙΡΑ Ελλάδα-Αλβανία. Οι σημαντικότερες δράσεις αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων για την πυροπροστασία των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σημείων πολιτιστικής ενημέρωσης, στην ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης και στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών.

Κοινές δράσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και της Φοινίκης στην Αλβανία προωθούν οι δημοτικές αρχές των δύο περιοχών, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ΙΡΑ Ελλάδα- Αλβανία.

Οι σημαντικότερες δράσεις, που υλοποιούνται μέσω του συγκεκριμένου έργου, αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων για την πυροπροστασία των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σημείων πολιτιστικής ενημέρωσης, στην ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης και στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φοινίκη, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σημείωσε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με σημείο αναφοράς, δύο σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας προς όφελος και των δύο περιοχών.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη την εμπειρία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, ο Δήμος Δωδώνης, προετοιμάζεται ήδη για την υποβολή προτάσεων σε δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστου εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης και την πρόθεση αυτή να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

Ο αρχαιολογικός χώρος Φοινίκης αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και η ανάδειξή του, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, είναι βασική προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Δωδώνης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και είχε την δυνατότητα να δει από κοντά τα έργα που υλοποιούνται και την πορεία των ανασκαφών.

Η Φοινίκη αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα κέντρα της αρχαίας Χαονίας. Η ιστορία και ο αρχαιολογικός της πλούτος δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ κατά καιρούς ο χώρος υπέστη καταστροφές, με τελευταία την πυρκαγιά πριν από λίγα χρόνια.

Στο χώρο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες από ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και το Αλβανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας. Η ανασκαφή της Αγοράς, της Βασιλικής, του αρχαίου θεάτρου, της γειτονιάς των ιδιωτικών κτιρίων και της νεκρόπολης, είναι οι σημαντικότερες και έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk