Συζήτηση για το παιδί και τα δικαιώματά του στο Θέατρο Πόρτα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όπως έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου, το Θέατρο Πόρτα διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τον Γιάνους Κόρτσακ, το παιδί και τα δικαιώματά του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όπως έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου, το Θέατρο Πόρτα διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τον Γιάνους Κόρτσακ, το παιδί και τα δικαιώματά του. Σημείο αναφοράς της συζήτησης αποτελεί ο παιδίατρος, παιδαγωγός και συγγραφέας Γιάνους Κόρτσακ, που διακήρυξε και υπηρέτησε με πάθος το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία, στον σεβασμό και στην αγάπη.
Η συζήτηση θα προηγηθεί της πρεμιέρας της παιδικής παράστασης «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Άννας Μιχελή, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 17.00.
Μια ώρα πριν από την πρεμιέρα, δηλαδή στις 16.00, η συζήτηση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο, θα εγκαινιάσει τη συνεργασία του Θεάτρου Πόρτα με τον Συνήγορο του Παιδιού, την οργάνωση «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και την παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο». Μια συνεργασία που θα διαρκέσει όλη τη χρονιά και θα περιλαμβάνει σεμινάρια και συζητήσεις με εκπαιδευτικούς, αλλά και δραστηριότητες με μαθητές των σχολείων μετά την παράσταση. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού και την υποστήριξη της Unicef.
Στην ανοιχτή συζήτηση του Σαββάτου θα συμμετάσχουν η φιλόλογος Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά (βραβευμένη με το λογοτεχνικό βραβείο Κόρτσακ), η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δέσποινα Καρακατσάνη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του «Σκασιαρχείου», ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Μπαλτάς, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του «Σκασιαρχείου», ο Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, η εκπρόσωπος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Βιόλα Γκιόκα.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του Θεάτρου Πόρτα θα παρουσιάζεται η έκθεση του παιδικού τμήματος του εικαστικού εργαστηρίου «Καλειδοσκόπιο» από τη Λευκάδα. Τα παιδιά την εφετινή χρονιά δουλεύουν πάνω στο έργο «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;». Με τη βοήθεια της δασκάλας τους, εικαστικού κυρίας Γεωργίας Τσίπουρα, αναλύουν τα δικαιώματά τους, χρησιμοποιώντας κάθε φορά το εικαστικό λεξιλόγιο που τους προσφέρει ο καλλιτέχνης που μελετούν.
«Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;»

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του γνωστού πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού που τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ήταν διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Μπορεί να τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως ο Κόρτσακ αναφέρει: «Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»
Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ έχουν βασιστεί η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989.
Το έργο του πολυβραβευμένου σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ παρουσιάζεται από το ΠΟΡΤΑ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο, που έκανε πρεμιέρα στην Κοζάνη τον Νοέμβριο και ανεβαίνει στο Πόρτα από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία.
Ο συγγραφέας θέτει τις ιδέες του Κόρτσακ σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: Πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους – και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι ενήλικες στην ιδέα ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk