Ν. Παρασκευόπουλος: Κατά βάση διοικητική κατάταξη όχι αξιοκρατική η σειρά της επετηρίδας

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις πρόσφατες προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια λόγω μη τήρησης της αρχαιότητας.

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις πρόσφατες προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια λόγω μη τήρησης της αρχαιότητας. Στο σκεπτικό της Ολομέλειας αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει απεριόριστη εξουσία στις επιλογές προσώπων αλλά όχι όταν αυτό προσβάλλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος σε αυτές τις σκέψεις της Διοικητικής Ολομέλειας επισήμανε:
«Είναι σαφές ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό.
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος, τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk