Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της διακομιδής ασθενών από τα νησιά

To ζήτημα σοβαρών περιστατικών υγείας, από την νησιωτική περιφέρεια, που χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία της χώρας φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης

To ζήτημα σοβαρών περιστατικών υγείας, από την νησιωτική περιφέρεια, που χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία της χώρας φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης.
Ο κ. Δανέλλης στην ερώτηση του που απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ν. 4208/2013/Α252/άρθρο 27, αλλά και την Κ.Υ.Α του υπουργού Υγείας και του υπουργού Ναυτιλίας, καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την λειτουργία και εκμετάλλευση των ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς ασθενών. Συγκεκριμένα το ανωτέρω άρθρο προβλέπει «ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης από το ΕΚΑΒ άδειας λειτουργίας ταχύπλοου σκάφους για υγειονομική μεταφορά ασθενών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΕΚΑΒ». Ταυτόχρονα, νησιά όπως εν προκειμένω η Πάρος, μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως», το οποίο σήμερα έχει την μορφή Ν.Π.Ι.Δ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), νόμιμα εκπροσωπούμενο, από το έτος 2007 διαθέτει στο ενεργητικό του αεροσκάφος ασθενοφόρο ειδικά διαμορφωμένο πιστοποιημένο, ασφαλισμένο και εγκεκριμένο από τους κρατικούς φορείς, για τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών που χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε ανώτερες μονάδες υγείας.»

Ωστόσο, προσθέτει, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού κυρίως Τύπου, «η δραστηριότητα του εν λόγω αεροσκάφους το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης έχει περιοριστεί κατά πολύ έως το σημείο του παροπλισμού του, με αποτέλεσμα οι διακομιδές των σοβαρών περιστατικών σε άλλες μεγαλύτερες μονάδες υγείας, να πραγματοποιείται κυρίως με πλωτά μέσα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχει ένα αεροσκάφος ασθενοφόρο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί και διατεθεί γι’ αυτό το σκοπό.»

Επίσης ο κ. Δανέλλης, μεταξύ άλλων, απευθύνει το ερώτημα: «Γιατί μια τόσο απλή λύση που αποφέρει άμεσα και λειτουργικά αποτελέσματα στο κοινωνικό σύνολο με ελάχιστο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, δεν την προτείνετε και εμμένετε στην μέθοδο της διακομιδής των ασθενών με πλωτά μέσα που και πιο δαπανηρή είναι επιβαρύνοντας περισσότερο τους φορολογούμενους πολίτες αλλά και επικίνδυνη;»
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διακομιδές με πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος γίνονται από το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Λιμενικό, με συγκεκριμένα κριτήρια (όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο αεροσκάφος, όταν το περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κοντινό νησί, όταν ο ασθενής δεν μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφος κ.α.).
Μεταφορές ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα γίνονται κυρίως στις Σποράδες και στις Κυκλάδες και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το χειμώνα γίνονται 5 – 6 τέτοιες διακομιδές την εβδομάδα και κάθε μια κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ ενώ το κόστος επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο κάθε ασθενή.
Τα σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται είναι καινούργια και πληρούν κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές ενώ τον ασθενή συνοδεύει συνήθως αγροτικός ή γιατρός από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας.
Τους προηγούμενους μήνες μεταξύ ΕΚΑΒ και Λιμενικού Σώματος είχαν υπάρξει συζητήσεις ώστε με κονδύλια του ΕΣΠΑ να αγοραστεί ειδικό σκάφος με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα λειτουργούσε ως περιπολικό του ΛΣ αλλά και ως πλωτό ασθενοφόρο και ανάμεσα στις προτάσεις ήταν να γίνει διαγωνισμός με αυστηρές προδιαγραφές από το ΕΚΑΒ. Όμως στη συνέχεια οι συζητήσεις αυτές «πάγωσαν»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk