Παρασκευόπουλος: Η οικονομική κρίση πλήττει τη δικαιοσύνη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, οι ενστάσεις για τη δημοσιοποίηση του πόθεν λέσχες των δικαστών και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, οι ενστάσεις για τη δημοσιοποίηση του πόθεν λέσχες των δικαστών και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων, αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η πρόεδρος της ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, μίλησε για την αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων…
Η κ. Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά.

Η κ. Στενιώτη απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών) αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί » δικαστικών πραξικοπημάτων».

Στην περίπτωση του κ. Βούτση, είπε η κ. Στενιώτη, δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες… Στη συνέχεια δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά.. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για» δικαστικά πραξικοπήματα, δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, ταχεία, εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παραςκευόπουλος, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.

«Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα… Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες…. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».
Αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελλόπουλος για την φράση του περί δικαστικών πραξικοπημάτων, ο Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να τον «καλύψει» λέγοντας ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».

Η αντιπρόεδρος της βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος χαρακτήρισε «εξωφρενικές τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν. Δ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: «Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές…»
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού δεσμεύθηκε ότι οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, απάντησε στον Χαράλαμπο Αθανασίου, με τον οποίο είχε έναν πολύ έντονο διάλογο.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ανέφερε:»Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας. Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα.

»Πρόταση για επιμήκυνση του ωραρίου για 2-3 ώρες… Η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει την δικαιοσύνη.
»Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται. και η πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά…»
Η πρόεδρος των διοικητικών δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη τόνισε: « Είναι κουραστικό και άχαρο να επαναλαμβάνουμε πράγματα γνωστά και αυτονόητα. Χιλιοειπωμένα. Πόσο πολύ θίγονται οι αρμόδιοι, όταν και εάν τα ακούνε… Δεν μπορούμε όμως και να σιωπούμε. Γιατί αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία ή φόβος.
»Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τους δικαστικούς λειτουργούς ως δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.. Η κρίση ενίσχυσε αυτήν την κατάσταση, προκαλώντας θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου».

»Επειδή έγινε αναφορά στο πόθεν έσχες, να σημειωθεί ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν εφαρμόζεται πουθενά, παρά μόνο στην Ρουμανία. Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει καν πόθεν έσχες. Θεωρούμε υποκριτικό το γεγονός ότι θα υπάρξει πάταξη της διαφθοράς με την δημοσιοποίηση του. Πέραν από τα σχόλια σε επίπεδο κουτσομπολιού και της στοχοοποίησης ορισμένων λόγω των ειδικών καθηκόντων που ασκούν δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια, αλλά αυτό που φαίνεται και όχι ό,τι πραγματικά συμβαίνει…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk