Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Στην πρόσφατη φθινοπωρινή συνεδρίαση της Trilateral Commission (Τριμερής Επιτροπή

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα… | tovima.gr

Στην πρόσφατη φθινοπωρινή συνεδρίαση της Trilateral Commission (Τριμερής Επιτροπή, ένα διεθνικό όργανο που ασχολείται κυρίως με τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας) ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Λ. Παπαδήμος προσπάθησε να παρουσιάσει με σχετική αισιοδοξία τις ελληνικές προοπτικές, όπως επιβάλλεται άλλωστε να κάνει κάθε Έλληνας πολιτικός, όταν ομιλεί σε διεθνές ακροατήριο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του κ.Τσίπρα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τη συμφωνία του καλοκαιριού και έτσι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
Ωστόσο, η αισιοδοξία που επιχείρησε να μεταφέρει ο κ.Παπαδήμος δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.
Οι περισσότεροι εκείνων που συμμετείχαν στην Τριμερή Επιτροπή διετύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της δεύτερης αριστερής κυβέρνησης να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουνίου και να απαλλάξει τη χώρα από το βάρος της κρίσης.
Ορισμένοι μάλιστα προέβλεψαν χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα θα μείνει στη μέση», ότι δηλαδή δεν θα αντέξει το βάρος των μέτρων που επωμίσθηκε και κάποια στιγμή θα χάσει την επαφή της με το πρόγραμμα και η χώρα αναγκαστικά θα περιέλθει σε νέα κρίση, η οποία θα είναι και μοιραία, επειδή ως γνωστόν το παρόν πρόγραμμα είναι το τελευταίο και δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, τις τελευταίες μέρες επανήλθαν στο γερμανικό Τύπο αναφορές του υπουργού Οικονομικών κ.Βόλγκφανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες το Grexit παραμένει στο τραπέζι και πως η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Αν μάλιστα αυτές συνδυασθούν με δημοσιεύματα των Financial Times περί αποκοπής της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, που πρακτικά σημαίνει επάνοδος σε καθεστώς τρίτων χωρών, με διαβατήρια, βίζες και βασανιστικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, τότε η χώρα κινδυνεύει να χάσει τα αυγά και τα καλάθια.
Αν όντως επικρέμαται ακόμη το Grexit επειδή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τρέξει το πρόγραμμα που η ίδια συμφώνησε και επαπειλείται η αναστολή εφαρμογής της συνθήκες Σένγκεν, επειδή κάποιοι αδιαφόρησαν να πάρουν τα μηχανήματα καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους πρόσφυγες και άλλοι επειδή δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες διακρίβωσης των πλαστών διαβατηρίων, τότε ανακύπτει θέμα μείζονος κρίσης για τη χώρα.
Τα σύνορα είναι κρίσιμο να ελεγχθούν και επίσης είναι ευκαιρία η Ελλάδα να ξανακερδίσει την ισοτιμία της έναντι των εταίρων.
Εδώ πού έχουμε φθάσει δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής ή αναστολής αποφάσεων και μέτρων.
Όπως και δεν επιτρέπονται υπαναχωρήσεις και παιγνίδια με την εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού.
Ο Πρωθυπουργός ή θα ολοκληρώσει τη δουλειά που έχει αναλάβει ή θα δηλώσει αδυναμία και θα ζητήσει βοήθεια.
Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν μπορεί να περιμένει και εξαιτίας ενδεχόμενης οπισθοχώρησης της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί ξανά το Grexit.
Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να προχωρήσει τώρα.
Δεν επιτρέπεται να μείνει μια γενιά ξεκρέμαστη επειδή δεν αντέχουν την έκθεση στο λαό ο Παππάς και ο Φλαμπουράρης!
Είναι δουλειά του Πρωθυπουργού να πείσει το κόμμα του και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος.
Αλλιώς είπαμε: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk