Είναι αναμφίβολο ότι το 2016 θα είναι ένας ακόμη δύσκολος χρόνος για όλους τους Ελληνες και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες οικονομικές και κοινωνικές τάξεις. Θα έχουμε προφανώς μείωση μισθών και συντάξεων, θα έχουμε όπως εκτιμάται μείωση των κερδών των επιχειρήσεων λόγω μείωσης της ζήτησης, κλείσιμο επιχειρήσεων που κινούνται στα όρια της επιβίωσης με συνέπεια τη μικρή έστω αύξηση της ανεργίας.
Θα έχουμε όμως, δυστυχώς, σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η οποία θα πλήξει φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το καινούργιο που φέρνει ο προυπολογισμός είναι η νέα ενιαία κλίμακα φόρου για τα φυσικά πρόσωπα με επιβαρύνσεις ειδικότερα στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Μεγάλες θα είναι και οι επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, ενώ ήδη έχει θεσπισθεί νέος τρόπος φορολογίας των μισθωμάτων που δεν εισπράττονται.
Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι θα αυξηθούν και θα επιβαρύνουν πλέον τις κοινωνικές τάξεις, αφού αυτό επιβάλλει η νέα δανειακή σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο και την οποία η Ελλάδα οφείλει να εκτελέσει με ευλάβεια.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ήδη τις μεταβολές που θα γίνουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι ενδεχόμενο να θεσπισθεί νέα ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, με υψηλούς συντελεστές φορολογίας για τα μεσαία και πάνω εισοδήματα. Τα εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση του αντικειμενικού συστήματος, ως επιτηδευματίες με υψηλούς συντελεστές φορολογίας.
Και όλα αυτά ενώ η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Στη νέα κλίμακα φόρου θα υπαχθούν κατά πάσα πιθανότητα και τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων τα οποία ενώ αποκτώνται ακόπως, φορολογούνται με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ.
Αυτή η πολιτική δεν είναι προφανώς αριστερή πολιτική.
Με τη νέα φορολογική πολιτική αντιμετωπίζεται και το θέμα της φορολογίας των μισθωμάτων που δεν εισπράττονται. Η φορολογία αυτή έχει γίνει «σπιράλ» τα τελευταία χρόνια. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες έχει περιληφθεί ρύθμιση με την οποία το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Απαιτούνται ωστόσο κάποιες διευκρινίσεις για τη διαδικασία λειτουργίας της νέας ρύθμισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ