Υποσχέσεις Μπερσίμη εν όψει ανάληψης της διοίκησης του ΕΟΠΠΥ

Σε ομαλοποίηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας υποσχέθηκε να προχωρήσει ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης, ο οποίος περνά τώρα, μεσημέρι Τετάρτης, από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού.

Σε ομαλοποίηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας υποσχέθηκε να προχωρήσει ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης, ο οποίος περνά τώρα, μεσημέρι Τετάρτης, από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού.
Ωστόσο, είπε ότι θα κάνει προσπάθειες ομαλοποίησης της χρηματοδότησης εφόσον αυτό το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.
Στην τοποθέτησή του παραδέχτηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στον χώρο της Υγείας. Για την παραδοχή του αυτή τον ευχαρίστησε ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ρώτησε τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό αν πρόκειται να πάνε στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που κατακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις προς ενίσχυση του Οργανισμού.
Παίρνοντας τον λόγο, πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (επί των ημερών του ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ) θύμισε ότι εκείνη την περίοδο επί περίπου έναν μήνα δεν μπορούσε να προσεγγίσει το γραφείο του λόγω των αντιδράσεων από τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς. Απευθυνόμενος στον κ. Μπερσίμη τού είπε ότι αυτό που θα αναλάβει είναι ό,τι βαρύτερο, το δυσκολότερο.
«Πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας», του είπε, «σαν μια νοικοκυρά που υποδέχεται φίλους με άδειο ψυγείο, αλλά πρέπει κάτι να βγάλει. Χωρίς χρήματα πρέπει να παρέχετε πολλές υπηρεσίες».
Αιχμές Γιακουμάτου για πιθανές σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες

Από πλευράς του, ο πρώην υφυπουργός κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος εχήθηκε στον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να είναι «σιδεροκέφαλος», διότι «χρειάζεσαι σιδρένιο κεφάλι εκεί που θα πας» και του τόνισε ότι η επιτυχία ή η αποτυχία δεν είναι τόσο δικό του θέμα όσο χρηματοδότησης. Ο κ. Γιακουμάτος άφησε αιχμές για πιθανές σχέασεις του υποψηφίου με φαρμακευτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα τον ρώτησε ποια η σχέση του με τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι η ΒΙΑΝΕΞ του κ. Π. Γιαννακόπουλου.

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Μερσίμης αναφερόμενος στην ερώτηση για τις σχέσεις του με συγκεκριμένες εταιρείες είναι ότι συνεισέφερε στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών.

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Κώστας Μπαργιώτας κατήγγειλε ότι η επιλογή του του κ. Μπερσίμη έγινε εν κρυπτώ, αφού δεν έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής των βιογραφικών, και ότι η προκήρυξη είναι προσχηματική αφού υπήρχαν διαρροές για τον συγκεκριμένο υποψήφιο από την άνοιξη.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι υπό κατάρρευση, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ρώτησε αν ο κ. Μπερσίμης θα κάνει συμβάσεις με νέους γιατρούς, δεδομένης της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο. Όταν ευημερούν οι αριθμοί, τα πράγματα για τους ανθρώπους δεν πάνε καλά, τόνισε ο κ. Κέλλας.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κυρία Θεοδώρα Μεγολοοικονόμου είναι η μόνη που έδωσε θετική ψήφο στον κ. Μπερσίμη – οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό ή δήλωσαν «παρών».

Ο κ. Μπερσίμης είναι λέκτορας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά από το 2010. Σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα. Εκτός του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πάντειο και στο Χαροκόπειο. Ακόμα, ανήκει στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τα τελευταία οκτώ έτη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk