Μια γραμματέας με «κόκκινα γάντια»

Το ανθρώπινο πρόσωπο της μετάταξης 17 προσώπων – 16 καθαριστριών και ενός άνδρα, επίσης καθαριστή – από το υπουργείο Οικονομικών

Το ανθρώπινο πρόσωπο της μετάταξης 17 προσώπων – 16 καθαριστριών και ενός άνδρα, επίσης καθαριστή – από το υπουργείο Οικονομικών σε δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας σκιαγραφεί με την ιστορία της η κυρία Σοφία Τσαγκαροπούλου. Πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις, τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τα ερωτηματικά ενώπιον της Βουλής για το «σύννομο» της υπόθεσης αυτής, η μαρτυρία της κυρίας Τσαγκαροπούλου για το πώς κρεμάει διά παντός τα «κόκκινα γάντια» της προκειμένου να εγκατασταθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε θέση γραμματέως, και μάλιστα προσωποπαγή, έχει το δικό της ειδικό βάρος.
«Επιτέλους, θα δουλέψω. Υστερα από δύο ολόκληρα χρόνια, έπειτα από όλον αυτόν τον αγώνα που κάναμε». Η φωνή της ηχεί νεανική, παρά τα «60 και» χρόνια της. «Η καρδιά μου είναι νεανική» αντιτείνει η ίδια. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που κατάφερε πριν από μόλις οκτώ χρόνια να πάρει πτυχίο από τη σχολή που είχε παρατήσει στα 20 της, το Οικονομικό της Νομικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η κυρία Τσαγκαροπούλου δεν αρνείται ότι οι λόγοι που εγκατέλειψε τις σπουδές της ήταν και οικονομικοί.
Χωρίς μόνιμη θέση από το 1975


«Δούλευα από την εποχή που τελείωσα το Λύκειο. Γεννήθηκα στην Κέρκυρα, ζούμε όμως οικογενειακώς στην Αθήνα από το ’60. Παράτησα τη σχολή, παρότι μου άρεσαν τα γράμματα. Χρωστούσα 11 μαθήματα για το πτυχίο. Πριν από οκτώ χρόνια αποφάσισα ότι το ήθελα, για να καλυτερέψω τη ζωή μου. Πήγαινα στις διαλέξεις κατευθείαν από τη δουλειά. Πέρασα και τα 11 μαθήματα σε δύο εξάμηνα. Κυνήγησα και τα αγγλικά, κατάφερα να πάρω το Proficiency, αλλά και τους υπολογιστές. Πήρα «χαρτιά» για όλα. Την ήθελα πολύ τη μετάταξη. Μου αρέσει να ζω με τα τετράδιά μου. Και τώρα να μου πεις «συνέχισε» δεν θα πω όχι. Μου αρέσει η Νομική, με γοητεύουν πολύ οι κοινωνικές και οι πολιτικές επιστήμες, το Πάντειο».
Στο υπουργείο Οικονομικών μπήκε ως καθαρίστρια το 1997. «Δεν τη φοβάμαι τη δουλειά, έχω δουλέψει σε ζαχαροπλαστείο, σε καφετέριες, σε ταβέρνες, και λαντζέρισσα έχω γίνει. Ποτέ μου, από το ’75, δεν είχα μόνιμη θέση».
Την αποκτά με το ΦΕΚ της 26ης Οκτωβρίου 2015, που επιγράφεται «Μετάταξη – μεταφορά υπαλλήλων που τελούν σε διαθεσιμότητα στον τομέα των υπαλλήλων των δικαστηρίων της χώρας». «Οι ανωτέρω συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις καταργούνται αυτοδίκαια με την κατά οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία. Η μεταφορά τους γίνεται με παράλληλη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού, οι οποίες δεν πληρούνται για όσο χρόνο υφίστανται οι προσωποπαγείς θέσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου αλλάζει δομικά την καθημερινότητά της.
«Αυτά τα δύο χρόνια υπέφερα πολύ»


Η ίδια παραδέχεται πάντως ότι μια εργασιακή αλλαγή τέτοιου βεληνεκούς μπορεί να φέρει δυσκολίες. «Ο χώρος είναι άγνωστος, οι συνάδελφοι καινούργιοι. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ρατσισμός. Ξέρω ότι υπήρχαν φωνές αντίθεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον περασμένο Μάιο. Πολλές φορές που τηλεφωνούσα για να μάθω τι γίνεται, κάποιοι με αντιμετώπιζαν εχθρικά, με αγένεια. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχε ρατσισμός… Και παλιότερα, προτού η ιστορία μας γίνει γνωστή. Αλλά και τώρα που γυρίσαμε, υπήρχε «μάγκωμα», το έβλεπες ξεκάθαρα».
Την Παρασκευή το μεσημέρι η κυρία Τσαγκαροπούλου θα πήγαινε να πάρει κιόλας το χαρτί επίδοσης από το υπουργείο Οικονομικών.
«Στη γιορτή μου, που πέρασε, με ρώτησε ο αδελφός μου πότε θα κεράσω. Οταν θα έρθει ο διορισμός, του είπα. Τους έχω υποσχεθεί, σε εκείνον και στον ανιψιό μου, να τους κάνω το τραπέζι. Θα πάω να πάρω και ένα ζευγάρι καλά παπούτσια. Αυτά τα δύο χρόνια υπέφερα πολύ. Ηταν αυτό το άδικο που με έτρωγε. Να σε πετάνε έτσι, χωρίς λόγο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk