Βίκη Σταμάτη: Αδυναμία καταβολής της εγγύησης των 50.000 ευρώ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Βίκη Σταμάτη προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που την υποχρεώνει να πληρώσει έως τις 5 Νοεμβρίου την εγγύηση των 50.000 ευρώ για την αποφυλάκισή της. Το αίτημα θα εξεταστεί την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Την αναστολή και την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία είχε «παγώσει» η καταβολή εγγυοδοσιών για όσους αποφυλακίζονται, ζητεί η Βίκυ Σταμάτη, με σχετικές αιτήσεις που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ουσιαστικά, με τις αιτήσεις της, η Βίκυ Σταμάτη ζητεί να διατηρηθεί το καθεστώς αναστολής καταβολής των εγγυήσεων που εφαρμόστηκε λόγω των capital controls το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντός πέντε ημερών, από τη λήξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης, θα πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα ποσά της εγγυοδοσίας που έχουν επιβληθεί σε όσους αποφυλακίστηκαν αυτό το διάστημα.

Με λίγα λόγια, αν δεν καταβάλει τα 50.000 ευρώ μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, θα επιστρέψει στη φυλακή.

Η Βίκυ Σταμάτη έχει δηλώσει αδυναμία να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας και οι συνήγοροι της κάνοντας χρήση της κοινής υπουργικής απόφασης που «πάγωνε» την καταβολή εγγυήσεων πέτυχαν την αποφυλάκισή της.

Στις σχετικές αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ, ο συνήγορος της κ. Σταμάτη υποστηρίζει πως η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης περί μη παράσταση ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης είναι αυθαίρετη και άνευ αντικρίσματος, από τη στιγμή μάλιστα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα capital controls που δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση και την καταβολή χρηματικών ποσών.

Τέλος, ο συνήγορος της κ. Σταμάτη ζήτησε επίσης την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk