Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: ΕΔΕ για τις δημοσκοπήσεις

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει, όπως προανήγγειλε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω «ψευδών» δημοσκοπήσεων.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει, όπως προανήγγειλε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω «ψευδών» δημοσκοπήσεων.

Διευκρίνισε ότι θα ζητηθούν όλα τα στοιχεία της μεθοδολογικής προσέγγισης που ακολουθήθηκε ώστε να τα κρίνει κάποιος ειδικός και από εκεί και πέρα -όπως είπε- και οι καταγγέλλοντες θα κληθούν να καταθέσουν αυτά τα οποία γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει το βράδυ των εκλογών, αλλά και πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Καμμένος, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν από την πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, προέβλεπαν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν οριακή, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκέντρωναν ποσοστό γύρω στο 2%.

Όπως είπε ο κ. Ζαπράνης η συγκεκριμένη μονάδα ερευνών κοινής γνώμης λειτουργεί στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου, υπό καθεστώς πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο «διασύρεται» όπως λέει.

Αυτός που τα ισχυρίζεται αυτά οφείλει πρώτα να παραδώσει στον πρύτανη όποιο στοιχείο έχει ώστε να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και μάλιστα όχι μόνο αυτό και θα πρέπει να τα παραδώσει και στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων αν και εφόσον κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Ζαπράνης.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν ζήτησε αυτός τα στοιχεία από τον κ. Καμμένο για να διατάξει την ΕΔΕ, ή ακόμα γιατί δεν αντέδρασε το βράδυ των εκλογών, όταν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έκανε για πρώτη φορά τις καταγγελίες για «χαλκευμένες» δημοσκοπήσεις από το πανεπιστήμιο, ο πρύτανης είπε ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Το βράδυ των εκλογών πίστευα ότι υπήρχε κάποια συγκινησιακή φόρτιση, έβγαλα μια ανακοίνωση, παρόμοια με αυτή που έβγαλα και τώρα, και πίστευα ότι το θέμα θα λήξει εκεί. Δεν είμαι πολιτικός. Με ενδιέφερε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη συζήτηση για αυτό το θέμα, συνέχισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ερευνητικό κέντρο συνεργάστηκε με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι, ότι λειτουργεί διοικητικά και οικονομικά αυτόνομα, με την υποχρέωση κάθε χρόνο να καταθέτει στη Σύγκλητο έναν απολογισμό και ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παραγγείλει μια έρευνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk