Μουζάλας: Ανάγκη επιδότησης χώρων για πρόσφυγες σε χώρες υποδοχής

Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Όλοι έρχονται για να φύγουν και στην τεράστια πλειοψηφία τους τα καταφέρνουν» είπε στο MEGA. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα».

Το 75% – 80% των εισερχομένων είναι, όπως ανέφερε, πρόσφυγες.

Για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκανε λόγω για «τραγικό σενάριο» και πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας αφήνει χωρίς φόβο».

Εκτίμησε, πάντως, ότι «οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές» και ότι «αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος δεν είναι ορατός».

«Η δουλειά μιας κυβέρνησης και ενός υπουργού Μετανάστευσης είναι να μην αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται, σε επίπεδο κράτους, ώστε να μην οδηγηθεί εκεί» τόνισε.

Επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ζητήθηκε να αυξήσει η Ελλάδα κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτό να είναι σε έναν ενιαίο χώρο. «Όταν μαζέψεις 50.000 – 60.000 σε έναν ενιαίο χώρο με προσωρινές κατασκευές, φτιάχνεις μια πόλη προσφύγων…το βρήκαμε μπροστά μας στη σύνοδο, το παλέψαμε, το προσπαθήσαμε και τελικά αυτό που περάσαμε από τη σύνοδο είναι να παραμείνει το πρόγραμμα που είχαμε και που είχαμε ανακοινώσει πολύ καιρό πριν πάμε στη σύνοδο ότι εμείς θα έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε τα hotspot, δηλ. τα σημεία ταυτοποίησης, που η παραμονή των ανθρώπων εκεί είναι 48 με 72 ώρες και να φτιάξουμε στην ενδοχώρα, στη βόρειο Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, μάλλον στην Αττική, δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας των 10.000 ανθρώπων που αν μπορέσουμε να τα σπάσουμε και σε μικρότερα» είπε.

Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ακόμη να υπάρχουν 20.000 επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου, που θα πληρώνονται από τον ΟΗΕ και την Ευρώπη. Η φιλοξενία αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι προσωρινή- 1,5 με 2 μήνες- και εντάσσεται στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία σημείωσε πως «αυτοί που έχουν τα διαμερίσματα έρχονται στον Οργανισμό που έχει αναλάβει την υπόθεση, δηλώνουν, και τα Ηνωμένα Έθνη θα πηγαίνουν εκεί τους ανθρώπους». Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «καλό μέτρο και για την οικονομία και για τους πρόσφυγες» δεδομένου ότι «είναι δεκάδες χιλιάδες τα ανοίκιαστα σπίτια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, να καταγράφονται εκεί και να γίνεται η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη απευθείας από εκεί. Αυτό, όπως εξήγησε, έχει περάσει σαν απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. «Είναι ένα πολιτικό, διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία» σημείωσε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό δήλωσε ότι «οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια, έχει μια τεράστια επιβάρυνση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk