Γιατροί και Ανδρ. Ξανθός τα είπαν για τα θέματα της Υγείας

Η λειτουργία του ΠΕΔΥ (Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), η ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και οι κενές θέσεις ιατρών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η λειτουργία του ΠΕΔΥ (Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), η ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και οι κενές θέσεις ιατρών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, η ιατρική διαφήμιση, η νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
Τα θέματα που τέθηκαν από τον ΠΙΣ στους υπουργούς είναι τα ακόλουθα:
* Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύγχρονη ιατρική λειτουργία, η οποία εδώ και καιρό έχει υποβληθεί στο υπουργείο και δεν δημιουργεί κανένα δημοσιονομικό κόστος.
* Η αναμόρφωση του προεδρικού διατάγματος 84/2001, σε σχέση και με την άκρατη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος και την πλανοδιακή άσκηση της ιατρικής.
* Η ιατρική διαφήμιση, η οποία στις ημέρες μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δημιουργούνται προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, παραβίασης της ιατρικής δεοντολογίας και μετατροπή της ιατρικής λειτουργίας σε εμπορεύσιμο είδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προωθήσει τις ρυθμίσεις εκείνες που θα σταματήσουν το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, το οποίο θίγει ιατρούς και πολίτες.
* Η λειτουργία του ΠΕΔΥ όσον αφορά τους ενταγμένους στο ΕΣΥ ιατρούς, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους άλλους υπηρετούντες. Όσον αφορά τους υπηρετούντες ιατρούς με δικαστικές αποφάσεις, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ζητήθηκε η ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις και η επαναπρόσληψη επίσης σε προσωποπαγείς θέσεις όσων απομακρύνθηκαν προκειμένου να διατηρηθεί η έστω και υποτυπώδης λειτουργία της ΠΦΥ. Η στήριξη και οργάνωση των μονάδων του ΠΕΔΥ, και της ΠΦΥ γενικότερα, ως πύλης εισόδου στο σύστημα, είναι αναγκαία τη σημερινή εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης.
* Νοσοκομεία: Ταχεία διεκπεραίωση προσλήψεων ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, με ευελιξία στη διαδικασία πρόσληψης μονίμων ιατρών του ΕΣΥ. Οι επικουρικοί ιατροί δίνουν μόνο προσωρινές λύσεις. Το σύστημα της νοσοκομειακής περίθαλψης πρέπει να ανανεωθεί και να ενδυναμωθεί με ταχεία πρόσληψη μονίμων ιατρών. Είναι επιτακτική η ανάγκη η ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, διότι οι ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα που οδηγούν ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας τμημάτων και κλινικών.
* ΕΟΠΥΥ: Οργανωτική, λειτουργική και οικονομική ανασυγκρότηση του Οργανισμού. Σύναψη ανοιχτών συμβάσεων με όσους ιατρούς το επιθυμούν, με αύξηση της προκήρυξης των ιατρικών επισκέψεων (από τα περίπου 8 εκατ. στα 30 εκατ.), προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Αναβάθμιση της ιατρικής αμοιβής. Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του έτους, οι οποίες έχουν λήξει από τις 30.6.2015, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωσή τους. Νέο πλαίσιο συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τη συνεργασία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
* Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το 2011, οι οποίες αφορούν ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι τις 31.12.2014 και επιστράφηκαν στο ΓΛΚ. Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλέπει τη μεταφορά αυτών των ποσών μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να αποδοθούν στους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την απευθείας μεταφορά των εισφορών ασθένειας στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, που παρανόμως τις παρακρατούν. Ακόμη, πρέπει να αποδοθούν -όπως έχει ζητήσει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ- οι οφειλόμενες εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρόχων αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ.
* Προώθηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος για τον εξορθολογισμό του, της επιστημονικής εφαρμογής μέσω πρωτοκόλλων της ιατρικής λειτουργίας και της real-time παρακολούθησης του συστήματος υγείας για αποφυγή κατασπατάλησης πόρων.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά την παρέμβασή του τόνισε στον υπουργό Υγείας ότι μέσα από συνέργειες και τις δημοσιονομικές προσαρμογές, τις οποίες έχουμε υποχρεωθεί να εφαρμόσουμε, πρέπει να αναζητήσουμε την προώθηση λύσεων με ορατά αποτελέσματα. Μέσα από τη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών πρέπει να γίνει προσπάθεια ανακατανομής των δαπανών για την Υγεία, εντός του προϋπολογισμού, διότι με τις δημόσιες δαπάνες υγείας που αγγίζουν το 4% του ΑΕΠ δεν είναι δυνατόν να έχουμε ασφαλές σύστημα υγείας χωρίς μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων πολιτών.
Ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον πλευρά τους κατέγραψαν τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Αναφέρθηκαν στην προώθηση των προσλήψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και γενικότερα στην πρόθεσή τους, μέσα από ανοιχτό διάλογο και βάσει των δυνατοτήτων τους, να κάνουν παρεμβάσεις ώστε το σύστημα υγείας, το οποίο πραγματικά παρουσιάζει ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, να μπορέσει να σταθεί όρθιο.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που ακολούθησε αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με κυρίαρχα αιτήματα το ασφαλιστικό, τις φορολογικές και δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk