Θεσσαλονίκη: Απαισιοδοξία κυριεύει επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ζοφερή παραμένει η κατάσταση στο επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Ζοφερή παραμένει η κατάσταση στο επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΕΒΕΘ, είναι πως οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν μετά βίας να συμπληρώσουν το δείγμα της μελέτης, «καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση».

Οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν κι αυτοί απαισιόδοξοι και προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ τέσσερις στους δέκα αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -43 μονάδες, σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος ανέρχεται σε -64 μονάδες. Ο μέσος δείκτης της ΕΈ βρίσκεται στις -6 μονάδες.

Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2015 καταγράφεται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).

Παράλληλα, η πρόθεση για αποταμίευση είναι πολύ χαμηλή, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Mάρτιο 2015).

Διατυπώνεται δε η εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.

Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας διαγράφουν τη σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Στη βιομηχανία

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -11 μονάδες (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Ο δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (- 11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3). Επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6μηνο που πέρασε.

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο το λιανεμπόριο

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική επιδείνωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα

Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2015. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται στην εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα υπάρχει στην πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.

H ταυτότητα της έρευνας

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης (Βαρόμετρο ΕΒΕΘ) διεξάγεται από το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με την Palmos Analysis δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk