Παρά τις διαβεβαιώσεις της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν ακόμη αντιπολίτευση, περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, τα πρώτα «ραβασάκια» έχουν αρχίσει να φτάνουν στα νοικοκυριά μέσω taxisnet από τα μέσα της εβδομάδας. Το δικό του «ραβασάκι» έλαβε και την Πέμπτη το Χαμόγελο του Παιδιού, που καλείται να καταβάλει το ποσό των 43.000 ευρώ.
«Οταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί το πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ, πέρυσι, μας είχαν πει ότι θα μας απαλλάξουν, η τότε αντιπολίτευση είχε πει ότι δεν πρέπει να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ από το Χαμόγελο του Παιδιού γιατί είναι απαράδεκτο κ.τ.λ. και τελικά μείωσαν το ποσό από τις 95.000 στις 30.000 ευρώ» εξηγεί στο «Βήμα» ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος. Τότε ο φόρος είχε χαρακτηριστεί ως λογιστικό λάθος από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. «Τελικά καλούμαστε πάλι να πληρώσουμε ένα ποσό το οποίο δεν το έχουμε για αυτόν τον σκοπό, είναι για τις ανάγκες των παιδιών και σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το ένα ευρώ είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί» σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.
Ο φόρος αφορά τα 18 σπίτια όπου φιλοξενούνται τα παιδιά του Χαμόγελου αλλά και ακίνητα και αγροτεμάχια που έχουν κληροδοτήσει ιδιώτες στον οργανισμό. Αρκετά από τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στα ενήλικα «παιδιά» του οργανισμού που μεγάλωσαν στα σπίτια του και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν. Οπως επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος, ο οργανισμός είχε απαλλαχθεί από παλαιότερους φόρους και τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον ΕΝΦΙΑ.
«Είναι άδικο αυτό, όπως είναι άδικο και για τόσα άλλα νοικοκυριά. Γιατί το τραγελαφικό είναι ότι καλούμαστε να στηρίξουμε οικογένειες που με τη σειρά τους πρέπει να πληρώσουν τον φόρο και αυτή τη στιγμή είναι στην απόλυτη φτώχεια. Ζούμε καθημερινά το δράμα των οικογενειών αυτών. Αυτή τη στιγμή μάς στερεί τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικογένειες τις οποίες δεν μπορεί να στηρίξει το ίδιο το κράτος. Οπότε δεν είναι μόνο το ποσό, είναι και η αρχή ότι δεν μπορείς να πληρώνεις φόρους όταν προσφέρεις έργο –στο εξωτερικό αυτό δεν συμβαίνει» λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του οργανισμού υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτει όλες τις δράσεις του για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, ενώ μόνο το 11% αφορά διοικητικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα λαμβάνει ετησίως ως κρατική επιχορήγηση το ποσό των 80.000 ευρώ μόνο για δύο σπίτια στον Καρέα και στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν αρκούν αφού μόνο η μισθοδοσία στοιχίζει 250.000 ευρώ στο κάθε σπίτι. «Το Χαμόγελο ποτέ δεν έπαιρνε επιχορήγηση γιατί δεν ήμασταν ποτέ σε μια διαδικασία κομματικής εξάρτησης» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τους αρμοδίους «και δεν ξέρω αν θα υπάρξει αλλά το εύχομαι» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος. «Δυστυχώς δεν είναι το μόνο χαράτσι που πληρώνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε παλικαρισμούς και να πούμε ότι δεν το πληρώνουμε γιατί μετά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, όλα είναι σε ένα τέλμα αυτή τη στιγμή. Εχεις δεν έχεις χρήματα πρέπει να τα πληρώσεις» καταλήγει.

HeliosPlus