Για «βουτιά στην επετηρίδα των δικαστών» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση

Με μια σκληρή ανακοίνωση που υπογράφεται απο τον τομέα δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για ασέβεια προς τους δικαστές και προσπάθεια να καμφθεί το φρόνημά τους.

Με μια σκληρή ανακοίνωση που υπογράφεται απο τον τομέα δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για ασέβεια προς τους δικαστές και προσπάθεια να καμφθεί το φρόνημά τους. Αφορμή οι πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ αναφέρεται ότι:
«Για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε πόσο σέβεται τους ‘Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, ως προσωπικότητες και ως λειτουργούς. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (μεσημβρινή αυτή τη φορά και όχι μεταμεσονύχτια!) και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, κάλυψε τα κενά στις θέσεις Προέδρων του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και των Αντιπροέδρων όλων των ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου) κατά κατάφωρη παραβίαση της αρχαιότητας.
Για πρώτη φορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια απαξίωση και περιφρόνηση στους δικαστές της.
Συγκεκριμένα:
»Παραλείφθηκαν και δεν προήχθησαν σε Αντιπροέδρους των αντίστοιχων Δικαστηρίων, δεκατρείς (13) Σύμβουλοι στο ΣτΕ, δέκα (10) Αρεοπαγίτες στον Άρειο Πάγο και δεκαεννέα (19) Σύμβουλοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης και δύο (2) Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη θέση του Προέδρου.
»Παραλείφθηκαν δικαστές που κοσμούσαν, με το ήθος και το επιστημονικό κύρος τους, την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρεστοί στην Κυβέρνηση, γιατί ασκούσαν το δικαιοδοτικό έργο τους με ευθύνη, ευθυκρισία και σεβασμό στον όρκο τους να υπηρετούν τους θεσμούς και τα δίκαια των πολιτών.
»Με τις «βουτιές» στην επετηρίδα που επιχείρησε η Κυβέρνηση, επιδιώκει να κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών, ασκώντας μια ιδιότυπη τρομοκρατία: ότι δήθεν δεν έχουν «μέλλον» όσοι αντιστέκονται στις επιταγές της.
Παραβλέπουν όμως το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ανεξαρτησία και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων δικαστών, τα οποία προστάτεψαν και διαφύλαξαν, ως θεσμική υποχρέωση, οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση ούτε αποτελούν αντικείμενο «παροχής-αντιπαροχής» με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
»Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους δικαστικούς λειτουργούς μας: Ότι, όπως μέχρι σήμερα ενίσχυσε το θεσμικό τους ρόλο και σεβάστηκε την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία τους, έτσι και τώρα, στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληγεί το γόητρο και η Ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της και ζητεί, από τους Δικαστές και Εισαγγελείς μας, να μην επιτρέψουν την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους από την Κυβέρνηση και από, ευτυχώς ελάχιστα απομονωμένα πρόσωπα, εντός της Δικαιοσύνης.
»Ο λαός μας και η Ελληνική Δικαιοσύνη προσβλέπουν στο πρόσωπο των σημερινών Δικαστών και Εισαγγελέων μας, και απαιτούν να συνεχίσουν να υπηρετούν αδέσμευτα και με νηφαλιότητα την υπερήφανη Ιστορία της».


Δήλωση – απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου

«Η ΝΔ, κόμμα που έχει διαπρέψει ιστορικά σε απόπειρες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, είναι η τελευταία που δικαιούται να παραδίδει μαθήματα ανεξαρτησίας. Οι Έλληνες δικαστές, την αυτονομία των οποίων τιμά και εγγυάται η σημερινή κυβέρνηση, γνωρίζουν ποιες αντιλήψεις υπηρετούν οι αυτόκλητοι προστάτες τους. Κατά τα λοιπά, από το άρθρο 90 του Συντάγματος προκύπτουν ως κριτήρια επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη της δημοκρατίας (πρόταση υπουργικού συμβουλίου). Όχι απλώς η αρχαιότητα. Αν συνέβαινε το τελευταίο, η πρόταση θα μπορούσε να είναι προϊόν απλής γραμματειακής διαδικασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk