Ενας «μικρός ΟΗΕ» στην Γερμανική Σχολή

Ξεκινούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου οι εργασίες του 18ου «Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής» (Deutsche Schule Model United Nations / DSA-MUN), στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Μαρούσι.

Ξεκινούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου οι εργασίες του 18ου «Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής» (Deutsche Schule Model United Nations / DSA-MUN), στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Μαρούσι.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτό μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο.
Το DSA-MUN είναι μια προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή μαθητών και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό της Χάγης.
Μέσω του θεσμού αυτού δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στους μαθητές της ΓΣΑ και των υπόλοιπων ελληνικών σχολείων, αλλά και σε εφήβους απ’ όλο τον κόσμο (Βουλγαρία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ρωσία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ντουμπάι κ.ά.), να γνωρίσουν αφενός τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ και να λάβουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και αφετέρου να μάθουν να δρουν μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Οι ετήσιες συνελεύσεις MUN στη Γερμανική Σχολή ανήκουν στις κορυφαίες εξωσχολικές δραστηριότητες της Σχολής. Εντάσσονται στο μοντέλο „The Hague International Model United Nations» (THIMUN), το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Μ.Κ.Ο. και ταυτόχρονα ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνέλευση στα πλαίσια των MUN.
Τα αποτελέσματα του DSAMUN αποστέλλονται στους εκπροσώπους του ΟΗΕ στη Χάγη.
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.
Οι μαθητές κάθε σχολείου αποτελούν την αντιπροσωπεία μιας χώρας-μέλους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και των επιμέρους επιτροπών του Οργανισμού, προκειμένου να συζητήσουν επίκαιρα θέματα και να λάβουν αποφάσεις γι’ αυτά με τη μορφή ψηφισμάτων.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μελετούν κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, και επιχειρούν να τα αντιμετωπίζουν υπό διοαφορετικά πρίσματα, δεδομένου ότι κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί μία χώρα διαφορετική από τη δική του.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση του 1ου Model United Nations στη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1992 οφείλεται στην τότε Λυκειάρχη της Σχολής, Αλίκη Μεϊντάνη.
Υπεύθυνη για το πρώτο ταξίδι στο International School στη Χάγη το 1993 ήταν η σημερινή διευθύντρια του Γυμνασίου, Αγγελική Κανελλακοπούλου.
Μετά τη συμμετοχή της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Διεθνές Συνέδριο της Χάγης και του Δουβλίνου, αποφασίστηκε πως και η Γερμανική Σχολή Αθηνών θα έπρεπε να διοργανώσει το δικό της συνέδριο.
Από το 1995, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1ο DSAMUN, η προσπάθεια αυτή έχει υπερβεί τον τοπικό χαρακτήρα και έχει μετατραπεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συνέδριο, στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου να συναντηθούν, να πάρουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δημιουργώντας φιλίες ζωής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk