Ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό

Για το μεταναστευτικό συζήτησαν την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο τούρκος πρέσβης κ. Κερίμ Ουράς.

Για το μεταναστευτικό συζήτησαν την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο τούρκος πρέσβης κ. Κερίμ Ουράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο πρεσβευτής, αφού συνεχάρη τον υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας τις σοβαρές προεκτάσεις που συνεπάγεται η διαχείριση του εντός Τουρκίας και τονίζοντας με έμφαση την απότομη διόγκωση των μετακινούμενων πληθυσμών, γεγονός που απαιτεί τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς συνεργασίες. Εξέφρασε, επίσης, την πρόβλεψη για μελλοντική επιδείνωση του ζητήματος.
Επιπλέον ο τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Τουρκικής Ακτοφυλακής, με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών/προσφύγων και απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό να επισκεφθεί την Τουρκία.
Από την πλευρά του ο κ. Θ. Δρίτσας, «συμμεριζόμενος την ανησυχία του Τούρκου πρέσβη για περαιτέρω όξυνση του μεταναστευτικού ρεύματος, επισήμανε τον προσφυγικό πλέον χαρακτήρα των μετακινούμενων πληθυσμών, η διαχείριση των οποίων εντός της επικράτειας εκάστου κράτους διέλευσης, θέτει τις αρμόδιες κρατικές δομές ενώπιον πολυεπίπεδων προκλήσεων, με πιο πιεστικές εκείνες της ασφάλειας και του σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων».
Ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε περαιτέρω ότι, η επίσκεψη του τούρκου πρέσβη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 500.000 μεταναστών – προσφύγων που από 01/01/2015 αποβιβάστηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια, «γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος διαχείρισης των υπόψη προσώπων, καθώς παρ’ όλες τις αντιξοότητες που διατρέχει αυτή την περίοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποδέχεται, να καταγράφει και να ταυτοποιεί όλα τα νεοεισερχόμενα πρόσωπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι ο κ.Δρίτσας «υπογραμμίζοντας στη συνέχεια με έμφαση την εκρηκτική άνοδο που σημειώνουν οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια την τρέχουσα περίοδο, τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ομαλοποίηση της εξελισσόμενης κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, επισήμανε τις υψηλές προσδοκίες της Ελληνικής πλευράς από τη συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, να είναι αποτέλεσμα των υπόψη δράσεων η εξεύρεση τρόπων ικανοποίησης των δικαιωμάτων των μετακινούμενων πληθυσμών, προτού αυτοί φτάσουν στα Τουρκικά παράλια στο Αιγαίο».
Αναφερόμενος επίσης στο ισχύον πλαίσιο συνεργασίας Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και Τουρκικής Ακτοφυλακής, τόνισε την ανάγκη αμοιβαία εποικοδομητικής συνεργασίας, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «…είναι προτιμότερο να διαχειρίζεσαι την ασφάλεια των ανθρώπων παρά τον κίνδυνο τους».

Επιπροσθέτως αναφορικά «με την καταστολή δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης και τονίζοντας την ανάλγητη και κερδοσκοπική συμπεριφορά που επιδεικνύουν έναντι των μετακινούμενων πληθυσμών, ο υπουργός επισήμανε ότι, ο έλεγχος της δράσης και η εξάρθρωση τους πρέπει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk