Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας χρειάστηκε επτά μήνες διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφιλιωθεί με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας

Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας! | tovima.gr
Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας χρειάστηκε επτά μήνες διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφιλιωθεί με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας. Και τώρα ακόμη, έπειτα από τόσες και τόσες περιπέτειες, οι υπουργοί του δεν έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και τους πολίτες. Αντιστοίχως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μάχη εξουσίας χωρίς περιεχόμενο. Συγκρούονται τούτες τις μέρες τζάκια, σόγια, ομάδες και ομαδούλες προτού ακόμη αναλυθεί το πολιτικό κενό και αξιολογηθεί η απόσταση της συντηρητικής παράταξης από την ελληνική κοινωνία.
Και τα άλλα κόμματα, ηγετικά και προσωποπαγή τα περισσότερα, μοιάζουν ανίκανα να περιγράψουν λύσεις εφικτές και ζωογόνες για τη χώρα και τον λαό της. Ολα πηγάζουν από την αδυναμία της ελληνικής πολιτικής να προσεγγίσει χωρίς φόβο και πάθος το πρόβλημα, να αναλάβει το κόστος και να αποδώσει καθαρά και ξάστερα τη λύση.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των ελληνικών υποθέσεων γνωρίζουν ότι το κράτος δεν έχει και δεν μπορεί. Για αρκετά χρόνια θα ζει με λιγότερα και θα διεκδικεί τα περισσότερα.
Πράγμα που σημαίνει ότι για να στέκεται υποτυπωδώς στο διεθνές περιβάλλον και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών θα είναι υποχρεωμένο να περιορίζει κατά το δυνατόν τις δαπάνες του και να αυξάνει στο έπακρο τα έσοδά του. Για πολλούς μάλιστα θα ήταν ευχής έργον να αφοσιωθούν το κράτος και η πολιτική τουλάχιστον στη σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας.
Κακά τα ψέματα, η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει αντιληφθεί την παραπάνω βασική συνθήκη και έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το κράτος έχει ξεμείνει από δυνάμεις και δυνατότητες. Με άλλα λόγια, οι νοήμονες Ελληνες δεν περιμένουν πολλά από το κράτος. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι διάσπαρτες ανά τη χώρα πολλές, μικρές ή μεγαλύτερες, παραγωγικές πρωτοβουλίες.
Περιδιαβάζοντας την Ελλάδα αντιλαμβάνεται ο καθείς την τάση αναδημιουργίας. Πρόσωπα και συλλογικότητες επιχειρούν τούτο τον καιρό σε ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον. Οπου να σταθείς θα βρεις ξεχωριστούς πολίτες που ξαναστήνουν δουλειές, αξιοποιούν ξεχασμένα κτήματα, αναστηλώνουν κτίσματα και ανασταίνουν παλαιές αξίες και δραστηριότητες. Μικρές επιχειρηματικές οντότητες έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά προϊόντα ή να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να υπάρχουν στη χώρα μας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων περισσεύουν το μεράκι, η εφευρετικότητα, η αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Και προπάντων είναι φανερός ο κόπος, η προσπάθεια, η πίστη στις ίδιες δυνάμεις και δυνατότητες.
Οι Ελληνες ξέρουν πια ότι δεν υπάρχουν σωτήρες να τους σώσουν. Συνειδητοποιούν ότι θα σωθούν μόνοι τους, με τη δουλειά και τη δημιουργική προσπάθειά τους. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που επέφερε η κρίση. Και η πιο ελπιδοφόρος, αν λάβει χαρακτηριστικά κύματος και πανελλαδικές διαστάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk